Burse - Fonduri mutuale

Topul fondurilor mutuale: Erste Asset Management rămâne lider, Raiffeisen pe doi, dar BT scoate BRD de pe podium

Topul fondurilor mutuale: Erste Asset Management rămâne...

Autor: Liviu Popescu

13.07.2016, 00:07 1623

Erste Asset Management (cotă de piaţă de 33%), Raiffeisen AM (28%), BT AM (11,8%), BRD AM (11,4%) şi NN Investment Parteners (8%) sunt cei mai mari cinci manageri de fonduri mutuale de pe piaţa locală.

Ei controlează 93% din piaţa care la finele lunii iunie avea active în administrare de aproape 24 mld. lei, în creştere cu aproximativ 700 mil. lei faţă de volumul de la jumătatea anului precedent. Comparativ cu decembrie 2015, volumul activelor gestionate de membrii Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România a rămas relativ asemănător, dar podiumul s-a schimbat.

Spre comparaţie, în 2007, cei mai mari cinci administratori de fonduri mutuale, toţi deţinuţi de grupuri bancare, aveau cumulat 65% din piaţă, fiecare cu cote apropiate de circa 13%.

În prezent însă diferenţa dintre lider şi ocupantul poziţiei a cincea este mare, de la 33% la 8%.

Randamentele fondurile mutuale au urcat până la 10% în ultimul an faţă de 1%-2% pe an cât este în prezent dobânda la depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO