Burse - Fonduri mutuale

Topul fondurilor mutuale. Vedeti aici în ce ar fi trebuit sa puneţi banii ca să aveţi un câştig de 16% pe primele patru luni, adică anualizat 56%

Topul randamentelor fondurilor mutuale după primele patru luni

Autor: Roxana Pricop

03.05.2011, 23:55 3223

Fondul de acţiuni BCR Expert, cu active de 15,9 mil. lei şigestionat de societatea de administrare Erste Asset Management, aîncheiat primele patru luni din an cu un randament de 16,6%, celmai ridicat din industria fondurilor mutuale, investind cea maimare parte din active în acţiunilor celor cinci SIF-uri, OMV Petrom(simbol bursier SNP) şi BRD.

La finele anului trecut, fondul avea o expunere de 10% dinactive pe acţiunile SIF Moldova (SIF2), de 7,67% pe acţiunile BRDşi de 7,1% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), potrivit celor mairecente raportări emi­se de administrator. Ac­ţiu­nile SIF2 aucrescut cu peste 18% în primele patru luni, cele ale BRD cu peste20% iar cele ale SIF5 cu 19,3%. Principalul indice al Bursei de laBucureşti - indicele BET - a crescut cu 10,3% în primele patruluni, iar indicele BET-FI, care cuprinde cele cinci SIF-uri şiFondului Proprietatea, cu 14,3%.

Mare parte din acest avans a fost înregistrat în primultrimestru, pentru că în luna aprilie piaţa de acţiuni a suferituşoare corecţii, de minus 0,11% pe indicele BET şi de minus 4,87%pe indicele BET-FI. "Am anticipat corecţiile din luna aprilie şine-am redus expunerea pe acţiunile Fondului Proprietatea. SIF-urileîn particular şi sectorul financiar în ansamblu rămân însă o mizăimportantă pentru acest an. Fondul Proprietatea rămâne o ţintă deinvestiţii pe termen mediu şi lung, dar în acest an considerăm căva exista o presiune pe preţ, astfel că ne-am redus expunerea", aspus Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management.

Pe locul secund în topul performerilor se situează două fonduride indice administrate de societatea Certinvest, respectiv XT Index- construit după indicele bursier al celor mai lichide 25 decompanii, cu un randament de 15,25% în primele patru luni şi BET-FIIndex cu 14,8%. Cele două fonduri investesc cea mai mare parte dinactive în acţiunile companiilor din structura celor doi indici.Oficialii Certinvest nu au putut fi contactaţi până la închidereaediţiei.

Cei doi administratori domină şi ierarhia fondurilordiversificate, care îşi plasează banii în acţiuni, dar şi înobligaţiuni sau depozite bancare. Fondul BCR Dinamic, unul dintrecele mai mari fonduri diversificate, a câştigat în primele patruluni 10,43%, fiind urmat la mică distanţă de Cert­invest Dinamic,cu un ran­dament de 10,41%.

Fondurile monetare şi de obliga­ţiuni, considerate investiţii cuun grad de risc scăzut şi moderat, au adus investitorilorrandamente de până la 2,6% în primele patru luni, fiind afectate descăderea dobânzilor la depozite din acest început de an.

Administratorii de la Erste AM şi Certinvest îşi împart din noupodiumul celor mai performante fonduri conservatoare.

Fondul BCR Obligaţiuni a înregistrat un randament de aproape2,6%, urmat la scurtă distanţă de fondul de obligaţiuni CertinvestObligaţiuni şi de fondul monetar Raiffeisen Monetar - ambele curandamente de 2,41%.

La finele lunii aprilie un număr de 57 de fonduri mutualedispuneau de active totale de 6,2 miliarde de lei de la un număr depeste 231.000 de investitori, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO