Burse - Fonduri mutuale

Cei mai răsfăţaţi angajaţi: companiile din energie care îşi plătesc salariaţii de patru ori cât media

Cei mai răsfăţaţi angajaţi: companiile din energie...
19.05.2016, 00:08 2339

Pe baza datelor publicate în ra­poar­tele anuale pe 2015 de companii din energie, dar şi a celor furnizate pentru cea de-a unsprezecea ediţie a anuarului de business Cei mai mari jucători din economie, ZF a realizat un top al celor mai mari salarii medii nete din cadrul com­paniilor energetice, atât cele con­trolate de statul român, cât şi  jucători privaţi.

Una dintre cele mai mari surprize ale acestui top este poziţia fruntaşă ocupată de compania Conef Gaz, specializată în furni­zarea de gaze naturale, unul dintre cei doi intermediari agreaţi de Gazprom în relaţia cu România.

Astfel, potrivit datelor furnizate de com­panie, anul trecut salariul mediu net în ca­drul Conef Gaz a fost de 7.310 lei, anul acesta salariul urmând să crească la peste 8.000 de lei. Anul trecut, salariul mediu net la nivelul economiei a fost de 1.850 de lei. Pro­blema este că procesul de recrutare pentru o astfel de firmă poate fi destul de delicat în contextul în care numărul de angajaţi ai Conef Gaz este de numai 8 persoane.

 

Atomii şi recompensele

O altă companie care are grijă de angajaţii săi este Nuclearelectrica, firma care operează cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă. Ţinând cont că energia nucleară este practic vârful de specializare din domeniul de profil, salariile sunt pe măsura responsabilităţii. Potrivit datelor din raportul pe 2015 publicat de Nuclearelectrica, salariul mediu net în companie a fost anul trecut de aproape 7.000 de lei.

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a înregistrat anul trecut primele pierderi de la privatizarea din 2004 din cauza prăbuşirii barilului de petrol, dar cu toate acestea angajaţii firmei rămân printre cel mai bine plătiţi din sector. Potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de Petrom, salariul mediu net din compania OMV Petrom SA a fost anul trecut de aproape 6.100 de lei.

În ciuda creşterii accelerate pe care unele businessuri au înregistrat-o în ultimii ani, salariile nu au avut o evoluţie la fel de spectaculoasă. De exemplu, Tinmar Ind, cel mai mare furnizor privat de energie din România, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, şi-a recompensat anul trecut angajaţii cu salarii medii nete de 2.650 de lei. Potrivit datelor furnizate şi de companie, anul trecut Tinmar a ajuns la o cifră de afaceri de 3,19 miliarde de lei (719 milioane de euro), cu aproape 32% mai mare comparativ cu 2014, dar rezultatul a fost însoţit de o scădere semnificativă a profitului net de la 40,7 milioane de lei la 9,6 milioane de lei la finalul lui 2015. În 2007, Tinmar Ind era un business de numai 15 milioane de euro.

 

Câteva salarii de şefi din energie

În timp ce salariile medii din companiile energetice sunt, de cele mai multe ori, peste media naţională, salariile şefilor din acest domeniu pot stârni reale invidii.

Campionul salariilor din sectorul energetic rămâne şi anul acesta Petru Văduva, omul care de la conducerea tuturor afacerilor deţinute de Ion Ţiriac a preluat funcţia de director general al Transgaz. Anul trecut veniturile totale încasate de Petru Văduva, fixe şi variabile, au ajuns la circa 1,7 milioane de lei. Astfel, veniturile lunare nete ale şefului Transgaz ar putea fi estimate la aproape 32.000 de euro, el fiind unul dintre cel mai bine plătiţi oameni din energie.

Un alt exemplu este cel al lui Virgil Metea, directorul general al Romgaz, care a terminat anul 2015 cu 0,93 milioane de lei mai bogat. Practic, veniturile medii lunare ale celui care conduce cel mai mare producător de gaze naturale din România pot fi estimate la 17.500 de euro.

Ioan Roşca, fostul şef al Electrica, era re­com­pensat şi el cu venituri semnificative la fi­na­lul fiecărei luni. Potrivit declaraţiei de avere completate de Roşca pe 21 martie, la câ­teva zile după depunerea mandatului de di­rec­tor general al Electrica, acesta a încasat în 2015 venituri totale de aproape 692.000 de lei (circa 155.600 de euro), ceea ce ar echivala cu un venit lunar mediu de circa 13.000 de euro.

Suma reprezintă însă un cumul de venituri din mai multe surse pe care Roşca le-a înregistrat în 2015. Astfel, exlcusiv din funcţia de director general, Ioan Roşca a încasat 413.404 lei (93.000 de euro), adică 60% din veniturile totale, acest post fiind recompensat cu circa 8.000 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO