Burse - Fonduri mutuale

Topul SIF-urilor după primul trimestru: SIF Transilvania este prima la profit, SIF Oltenia rămâne lider la active

Autor: Andrei Chirileasa

19.04.2012, 00:06 2687

SIF Transilvania (SIF3) a raportat în primul trimestru al acestui an un profit net de 67,8 mil. lei (15,5 mil. euro), faţă de un profit de 23,8 mil. lei în perioada similară a lui 2011, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Profitul a provenit cel mai probabil din vânzarea de active. SIF Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net record de 207 mil. lei (48,8 mil. euro), după ce a vândut pachetul de 6% din acţiunile BCR pentru 128 mil. lei cash şi un pachet de 1% din acţiunile grupului austriac Erste. SIF3 a mai vândut anul trecut şi pachete semnificative de acţiuni BRD. Este posibil ca SIF-ul să fi continuat să vândă acţiuni BRD şi în primul trimestru al acestui an, având în vedere că au fost raportate mai multe tranzacţii "deal" cu aceste acţiuni, în valoare de câteva zeci de milioane de lei.

De asemenea, este posibil ca SIF-ul să fi vândut şi acţiuni Erste din pachetul primit în schimbul de anul trecut. Mai multe explicaţii pentru acest profit ar putea apărea când SIF Transilvania îşi va publica portofoliul detaliat la 31 martie 2012.

SIF Transilvania le-a propus acţionarilor distribuirea unor dividende de 187 mil. lei din profitul pe anul trecut, fiind în prezent pe primul loc pe bursă după randamentul dividendului net, cu peste 20%. Activele SIF Transilvania au crescut în primul trimestru cu 6,6%, la 1,42 mld. lei, în timp ce acţiunile SIF3 au crescut pe bursă cu 23%. Astfel, discountul la care se tranzacţionează SIF Transilvania a scăzut la 46%.

Un discount mai mic are doar SIF Moldova (SIF2), la care capitalizarea este cu 44% mai mică decât activul net. SIF Moldova a făcut în primul trimestru un profit net de 25,7 mil. lei şi a înregistrat o creştere cu 9,4% a activului net, la 1,2 mld. lei.

Profiturile mari raportate de SIF-uri faţă de primul trimestru din 2011 sau faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010 sunt determinate de schimbarea structurii veniturilor. Astfel, dacă până în 2009 SIF-urile se bazau în principal pe dividendele încasate de la companiile din portofoliu, în special BCR şi BRD, în ultimii doi ani dividendele au scăzut şi SIF-urile au început să vândă mai multe acţiuni din portofolii. Creşterile de pe bursă din primul trimestru al acestui an, când indicele BET a câştigat peste 20%, au fost susţinute de achiziţiile fondurilor străine de investiţii care au creat oportunităţi de vânzare pentru investitorii mari, cum sunt SIF-urile. Cu toate astea, nu toate SIF-urile au vândut în această perioadă. De exemplu, SIF Muntenia a raportat un profit de 4,3 mil. lei, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, preferând să-şi conserve portofoliul. SIF Muntenia a încasat în aprilie ultima tranşă de 53,5 mil. lei (12,2 mil. euro) din vânzarea BCR, astfel că profitul la patru luni va creşte influenţat de această tranzacţie. Şi SIF Banat-Crişana (SIF1) a încasat 72,8 mil. lei (16,6 mil. euro) de la Erste în aprilie. La trei luni, SIF1 avea un profit de 19,5 mil. lei.

SIF Oltenia (SIF5) este singura dintre SIF-uri care mai deţine acţiuni la BCR. SIF Oltenia a avut cea mai mare creştere a activului net în primul trimestru, de 16,3%, până la 1,65 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels