Burse - Fonduri mutuale

Topul tranzactiilor la Bursa in acest an, dominat de industria alimentara si asigurari

Topul tranzactiilor la Bursa in acest an, dominat de industria alimentara si asigurari

Click pentru imaginea intreaga

28.12.2007, 19:20 200

Primul an de dupa aderarea la Uniunea Europeana a deschis apetitul investitorilor pentru preluarea de pachete semnificative in companiile listate. Pe primele locuri ca interes pentru investitori au fost companiile din industria alimentara, asigurari sau materiale de constructii.
"Aproape tot ce era de vanzare s-a luat", a comentat un broker tranzactiile mari derulate in 2007 pe Bursa, declaratia lui, intentionat exagerata, surprinzand cel mai bine miscarile care au avut loc la nivelul acestui an.
Primul an dupa aderarea la UE a agitat lucrurile si a determinat jucatorii, fie ei investitori strategici, fie fonduri de investitii sa incerce sa ia o "parte" din segmentele de piata creditate cu cele mai mari potentialuri de crestere.
De la singurul producator de dulciuri listat pana la cele mai importante companii de asigurari de pe Bursa, toate si-au gasit cumparator in cursul anului. Cele mai multe tranzactii au avut loc cu actiunile companiilor de constructii, deloc surprinzator, spun brokerii, in conditiile in care constructiile au inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere in 2007, iar situatia este asteptata sa se mentina cativa ani de-acum incolo.
Actionarii companiilor de constructii au remarcat, de altfel, interesul ridicat al investitorilor pentru acest segment de piata si au scos la vanzare o parte din pachetele detinute, deblocand piata pentru aceste titluri.
Cea mai mare tranzactie din 2007 cu actiunile unei companii aflate la Bursa nu a implicat totusi un jucator din constructii, ci unul din principalii producatori de dulciuri de pe piata locala, Kandia-Excelent Bucuresti.
Intr-o tranzactie surpriza, grupul Cadbury Schweppes, cel mai mare producator european de dulciuri, a preluat la inceputul lunii iunie 93,2% din actiunile Kandia-Excelent, platind aproape 100 de milioane de euro. Vanzatorii au fost fondul de investitii Axis Investment Limited, care detinea 84,1% din actiuni si Meinl Bank, cu o participatie de 9,1%. Tranzactia s-a realizat la un pret de 2,9 lei/actiune, cu circa 15% mai mic comparativ cu pretul de inchidere de la Bursa din ziua precedenta incheierii deal-ului.
Prin preluarea Kandia-Excelent, grupul britanic si-a asigurat pozitia de lider pe piata locala pe segmentul bomboanelor si cea secunda pe piata ciocolatei.
Deal-ul Kandia-Excelent nu a fost depasit decat cu putin de valoarea cumulata a urmatoarelor doua tranzactii mari din top, respectiv preluarile Asirom si Ardaf.
Tranzactiile prin care s-au preluat pachetele majoritare de la cele doua companii de asigurari au insumat 111 milioane de euro. Vanzarea Asirom si Ardaf, alaturi de preluarea controlului unei alte societati de asigurari, Astra Bucuresti, de austriecii de la Uniqa, a insemnat practic ca in acest an toate companiile de asigurari listate si-au schimbat proprietarii. Tranzactia prin care Vienna Insurance, cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, a preluat peste 50% din actiunile Asirom s-a ridicat la 76,4 milioane de euro. Austriecii au cumparat intr-o prima faza un pachet de 30% la finalul lunii iulie de la grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Cu doar o luna inainte, Niculae sustinea ca nu isi va vinde participatia la compania de asigurari in urmatorii 2-3 ani. Ulterior, la inceputul lunii noiembrie, Viena Insurance a preluat si restul pachetului de 20% detinut de Interagro.
Prin preluarea Asirom, austriecii au continuat valul de achizitii in ultimii doi ani, care le-au permis sa ajunga in pozitia de lider pe piata asigurarilor. Cealalta companie de asigurari listata, Ardaf Cluj-Napoca, controlata tot de un om de afaceri local, a fost vanduta la inceputul lunii martie prin intermediul unei tranzactii de 35 milioane de euro. Tender SA, o firma detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, a renuntat la pachetul de 56%, cumparatorul fiind fondul de investitii ceh PPF Investments.
PPF a cumparat titlurile prin intermediul Sabile Limited, o firma inregistrata in Cipru. Sabile Ltd. il imprumutase pe Tender cu o parte din banii necesari pentru a subscrie in cadrul unei majorari de capital de 30 mil. euro, finalizata de Ardaf in ianuarie si necesara pentru redresarea societatii. Tender SA gajase atunci imprumutul cu participatia sa majoritara de la Ardaf.
Atat Ardaf, cat si Asirom s-au confruntat in anii anteriori cu probleme financiare, investitorii care le-au cumparat mizand ca vor reusi sa redreseze companiile.
O alta tranzactie mare de la Bursa a fost cea cu actiunile unuia dintre cei mai mari jucatori de pe piata autohtona de morarit si panificatie, Loulis Romania (fosta Mopan). Leipnik Lundenburger Invest (LLI), cea mai mare companie de pe piata europeana de morarit, a cumparat 60% din actiunile filialei grupului elen Loulis, platind 33,9 milioane de euro. LLI este detinuta de grupul financiar Raiffeisen .
Achizitia din Romania a facut parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltare, LLI preluand in acelasi timp si 60% din actiunile unei societati de profil din Bulgaria, Sofia Mel. De o atentie aparte s-au bucurat in acest an companiile care activeaza pe piata constructiilor, unde fondurile de investitii straine au "vanat" aproape toate pachetele mari de actiuni disponibile. Cea mai mare tranzactie de acest an a fost cea prin care fondul de investitii american Advent a preluat controlul producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi. Advent a cumparat 65,8% din actiunile Ceramica de la salariatii companiei, care au incasat peste 22 de milioane de euro pe actiunile vandute.
Alti actionari ai unor companii de constructii au preferat sa renunte doar la o parte din pachetele detinute, cum a fost in cazul unor societati ca Impact, Imotrust sau Concefa. Oamenii de afaceri locali au observat, de altfel, ca daca vand o parte din actiuni si creeaza astfel lichiditate titlurilor, pot creste valoarea companiei de cateva ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO