Burse - Fonduri mutuale

Tot mai multe companii listate cumpara actiuni ale altor firme cotate pe Bursa

Tot mai multe companii listate cumpara actiuni ale altor firme cotate pe Bursa

Click pentru imaginea intreaga

10.12.2007, 16:40 245

Numarul companiilor listate care aleg sa investeasca in actiuni cotate la Bursa este in continua crestere, in ultima luna acestea achizitionand din piata titluri in valoare de mai multe milioane de euro.
Petrom, cea mai mare companie de la Bursa, avea la jumatatea acestui an investitii pe pietele externe ce depaseau 300 mil. euro (putin peste 1 mld. lei), acestea fiind realizate prin intermediul mai multor fonduri de investitii administrate de banci europene.
Broker Cluj (BRK), singura societate de brokeraj listata la Bursa, detinea la inceputul lunii trecute un portofoliu de actiuni a carui valoare de piata se ridica la 25,2 mil. euro (88,6 mil. lei).
Multe dintre companiile care investesc la Bursa sunt controlate sau au ca actionar principal o societate de investitii financiare sau pe omul de afaceri Catalin Chelu.
Compania Turism Felix (TUFE), controlata de SIF Transilvania, a achizitionat in ultimele saptamani actiuni SIF in valoare de circa 2 mil. euro.
Turism Felix a mai investit si anul trecut pe Bursa in actiuni SIF Transilvania, portofoliu pe care l-a lichidat in prima jumatate a anului si din care a obtinut circa 1,3 mil. euro (4,4 mil. lei).
O alta companie controlata de SIF Transilvania, Santierul Naval Orsova (SNO), a achizitionat recent actiuni SIF in valoare de circa 1 mil. euro.
Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) este una dintre companiile care s-au orientat recent spre investitiile la Bursa, cumparand in ultima luna actiuni SIF in valoare de aproape 1 mil. euro
(3,3 mil. lei), dupa ce mai multe societati de investitii financiare au intrat puternic in actionariatul companiei in acest an.
Alte companii de la Bursa sunt investitori pe termen mai lung, care-si rotunjesc castigurile prin portofoliile importante pe care le detin.
Un exemplu in acest sens este Cocor Bucuresti (COCR), proprietarul magazinului cu acelasi nume din centrul Capitalei, care avea la finele lunii septembrie un portofoliu format in principal din actiuni SIF evaluat la aceeasi data la 7,9 mil. euro (25,5 mil. lei).
Multe companii cotate si-au exprimat in ultimele luni intentia de a investi sume importante pe Bursa.
Actionarii producatorului de materiale plastice Prodplast Bucuresti (PPL) au aprobat recent sa aloce circa 2 mil. euro pentru investitii pe Bursa.
Mai multe companii avandu-l ca actionar principal pe Catalin Chelu, cunoscut investitor pe SIF-uri, au derulat in ultimele luni majorari de capital in valoare de circa 50 mil. euro cu scopul realizarii de investitii pe piata de capital.
Doua dintre aceste operatiuni s-au si incheiat, producatorul de aparatura electrotehnica Celule Electrice Bailesti (CLEL) si producatorul de articole de robinetarie Mecanica Rotes din Targoviste (METY) strangand de la actionari circa 7,5 mil. euro (26,4 mil. lei), sume destinate unor astfel de investitii.
Celule Electrice a si achizitionat in ultimele zile actiuni SIF Moldova in valoare de circa 357.000 de euro (1,2 mil. lei).
Producatorul de componente auto Altur Slatina (ALT) deruleaza o majorare de capital prin care isi propune sa stranga 30 mil. euro, bani care ar urma sa fie investiti in principal in actiuni listate la Bursa.
Daca intentiile acestor companii se vor concretiza in urmatoarea perioada, acestea vor deveni adevarate vehicule de investitii financiare, avand in vedere ca valoarea portofoliilor pe care le-ar gestiona ar depasi cu mult sumele rulate prin activitatea de baza.
Mercur Craiova (MRDO), administratorul magazinului cu acelasi nume cotrolat de SIF Oltenia, a cumparat in ultima luna actiuni SIF Oltenia in valoare de circa 690.000 de euro (2,4 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO