Burse - Fonduri mutuale

Tot mai multe semne de întrebare la Vivre Deco: expunere semnificativă a Alpha Bank în emisiunile de bonduri de 10 mil. euro, cheltuieli de publicitate şi protocol de 1,2 milioane de euro pe lună. Cum s-a ajuns aici?

Monica Cadogan, cea care a condus nouă ani Vivre Deco din poziţia de CEO, şi-a dat demisia din funcţie cu puţin timp înainte ca societatea să cunoască un declin. Tot atunci s-a schimbat şi acţionarul majoritar. Retailerul este deţinut în proporţie de 51,8% de fondul Neogen al lui Călin Fusu, în timp ce Advisory Delta, companie controlată de Oliver Patrick Cadogan printr-un offshore, deţine 43,4% din acţiuni. Vivre Deco a închiriat spaţii de circa 45.000 de metri pătraţi din decembrie 2020 de la Ecom Centrul Logistic SRL, companie controlată în proporţie de 80% de Advisory Delta.

Monica Cadogan, cea care a condus nouă ani Vivre Deco din poziţia de CEO, şi-a dat demisia din funcţie cu puţin timp înainte ca societatea să cunoască un declin. Tot atunci s-a schimbat şi acţionarul majoritar. Retailerul este deţinut în proporţie de 51,8% de fondul Neogen al lui Călin Fusu, în timp ce Advisory Delta, companie controlată de Oliver Patrick Cadogan printr-un offshore, deţine 43,4% din acţiuni. Vivre Deco a închiriat spaţii de circa 45.000 de metri pătraţi din decembrie 2020 de la Ecom Centrul Logistic SRL, companie controlată în proporţie de 80% de Advisory Delta.

Autor: Tibi Oprea

20.01.2023, 07:00 6470

Compania consideră că „următoarea alternativă optimă pentru societate, în cazul în care nu s-ar ajunge la omologarea planului de restructurare, ar fi falimentul“ ♦ Obligatari cu aproape 2 mil. euro creanţe sunt decişi să nu aprobe planul şi să ceară insolvenţa ♦ Schimbare de la 4,2% la 15%, cât pot primi obligatarii dacă noul plan de restructurare va fi aprobat.

Apar tot mai multe semne de întrebare în cazul retaile­rului online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, primul default de la Bursa de Valori Bucureşti, adică prima companie care nu a putut să-şi onoreze plăţile către obligatari din cauza unor rezultate financiare sub aşteptări, în condiţiile în care noul plan de restructurare anunţat de companie prevede că cei care au finanţat compania prin obligaţiuni ar urma să primească 15% înapoi şi nu 4,2% peste patru ani dacă acesta va fi aprobat, dar şi în contextul în care apar discuţii între investitori legate de cine sunt cei care au subscris în cele două emisiuni, cu nume grele precum Alpha Bank, care ar avea o expunere semnificativă.

„Pe noi nu ne încălzeşte cu nimic acest procent de 15%. Vom vota împotrivă şi la acest plan. Noi suntem un grup de obligatari care deţinem aproape de 2 milioane de euro datorie. Am încercat să avem o voce comună, nu să fim disipaţi. Dacă până pe 7 fe­bruarie nu ajungem la o înţelegere, vom cere insolvenţa pentru că atunci avem acces la mai multe informaţii“, susţine un obligatar contactat de ZF, care a subscris în ambele emisiuni de bonduri sume de ordinul zecilor de mii de euro.

Nu este clar dacă în cazul Alpha Bank sunt bani ai băncii sau bani al obligatarilor investiţi prin divizia de brokeraj a acestei bănci. Până la închiderea ediţiei Alpha Bank nu a răspuns solicitării ZF, iar Călin Fusu a confirmat că banca este pe lista obligatarilor, însă nu a menţionat suma.

Vivre Deco s-a finanţat prin obligaţiuni de 10,5 milioane de euro în două emisiuni, una de 3,45 de milioane de euro intermediate de BT Capital Partners, listată în 2020 şi cu scadenţa în 2025 şi alta de 7 mil. euro intermediată de TradeVille, listată în 2021 şi cu scadenţa în 2026. Pentru cele două finanţări, Vivre a oferit dobânzi anuale de 5,25%, respectiv de 5,5%.

Bondurile au fost suspendate de la tranzacţionare în noiembrie anul trecut după ce ajunseseră să se tranzacţioneze la 23,8%, respectiv la 7,15% din valoarea lor nominală, acestea fiind cele mai scăzute preţuri pentru o finanţare antreprenorială din istoria bursei româneşti. Scăderea abruptă a preţului a intervenit după ce compania de consultanţă şi audit EY a semnalat probleme în situaţiile financiare pe 2021.

Concordatul preventiv este o măsură menită să prevină insolvenţa şi care îi protejează cu precădere pe emitenţi. Obligatarii nu au acces la toate informaţiile, aşa cum se întâmplă în cazul unei insolvenţe. De asemenea, în concordatul preventive, obligatarii pot primi mai puţini bani înapoi decât dacă o societate ar intra în procedura de insolvenţă.

De altfel, potrivit noului plan de restructurare, următoarea opţiune ar fi falimentul.

„Considerăm că următoarea alternativă optimă pentru Societate, în cazul în care nu s-ar ajunge la omologarea Planului de restructurare, ar fi falimentul. Deşi de departe a fi optimă în cazul eşuării procedurii de concordat, Societatea cel mai probabil ar intra în faliment, lucru ce ar conduce la cel mai redus grad de recuperare pentru creditori. Chiar dacă Societatea ar încerca reorganizarea în cadrul unei procedurii de insolvenţă, şansele de reuşită ale unui plan de reorganizare în insolvenţă sunt aproape nule“, se arată în document.

Obligatarul cu care ZF a discutat a spus că înainte de votarea planului care prevedea ca 4,2% din sumele datorate de companie deţinătorilor de obligaţiuni să le fie returnate, Călin Fusu de la fondul Neogen, care deţine acum pachetul majoritar de acţiuni, i-a chemat la discuţii individuale pe o parte dintre aceştia pentru a le propune planul. Ei au refuzat plata a 4,2%, astfel că următoarea propunere a fost de 15%.

Un plan de restructurare în procedura de concordat preventiv trebuie votat cu 30% din numărul de obligatari sau cu 51% din datoria totală. Dacă Vivre Deco nu obţine votul până la termenul de 7 februarie, adică dacă nici alţi creditori mai mari precum Alpha Bank sau Banca Transilvania nu vor vota pentru acest plan, compania ar putea veni cu altă propunere de plan.

Termenul a fost prelungit cu încă o lună la solicitarea lui Călin Fusu. După 7 februarie, se presupune că Vivre va intra în funcţionare normală, adică cel mai probabil obligaţiunile vor reintra la tranzacţionare, iar compania îşi va continua activitatea. Totuşi, având în vedere că nu a plătit cupoanele aferente emisiunilor de obligaţiuni şi faptul că are datorii restante şi la bănci şi nu va începe plăţile, oricine poate să îi ceară insolvenţa, implicit obligatarii.

Până la omologarea planului de redresare, bondurile sunt suspendate de la tranzacţionare de operatorul bursier la solicitarea Vivre, în vederea definitivării listei deţinătorilor de obligaţiuni care vor fi afectaţi de procedură. De altfel, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea de concordat preventiv, retailerul a anunţat că amână plata cuponului 10 pentru finanţarea în euro cu scadenţa în 2025 şi a cuponul 3 pentru finanţarea cu scadenţa în 2026.

Prin cele două emisiuni de obligaţiuni, Vivre Deco a finanţat atât cheltuielile de marketing, cât şi dezvoltarea şi achiziţia de software pentru platformă. Datele din raportul financiar aferent anului 2021 arată că societatea a avut cheltuieli cu publicitatea şi protocolul de aproape 72 de milioane de lei, comparativ cu 20,5 milioane de lei în 2020. Până la finalul anului 2021, aceste costuri au fost trecute în bilanţ ca şi cheltuieli în avans, dar ulterior au fost trecute la cheltuielile anului curent, de unde au apărut şi problemele financiare.

După ce în 2020 Vivre a înregistrat o creştere conjuncturală record de 52% a cifrei de afaceri, care a stat la baza unor planuri pentru expansiunea businessului, în 2021, odată cu ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, compania a raportat o scădere a afacerilor cu 18%.

În condiţiile deteriorării performanţei financiare a Vivre în primele nouă luni ale anului 2022, deficitul de lichiditate a fost susţinut de Neogen, principalul acţionar, prin aport la capital şi un împrumut, respectiv 1,5 mil. euro acordat în februarie 2022 ca aport la capitalul social şi un împrumut de 1 mil. euro acordat în aprilie 2022, scadent în aprilie 2023 şi cu opţiunea de a fi convertit în acţiuni. Împrumutul nu este purtător de garanţii şi comportă o dobândă anuală de 9%, fiind folosit în integralitate până la sfârşitul lunii august 2022.

Pe lângă aceste finanţări, Vivre Deco mai beneficiază şi de credite bancare în valoare de 22,5 mil. lei (4,55 mil. euro) de la Banca Transilvania, care beneficiază de ipotecă asupra tuturor bunurilor societăţii.

Vivre a încheiat primele şase luni din 2022 cu pierderi de 18,64 de milioane de lei, mai mari faţă pierderile de 17 mil. lei raportate în aceeaşi perioadă din 2021, în contextul unor afaceri de 70,7 milioane de lei, cu 44,8% mai mici comparativ cu S1/2021, potrivit datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.

În planul de redresare, compania menţionează că cifra de afaceri de 92,7 mil. lei din primele nouă luni din 2022 este cu 49% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, „fiind influenţată de i) contracţia segmentului de comerţ online cu decoraţiuni interioare din perioada post-pandemică şi ii) de volatilitatea existent în piaţă pe fondul situaţiei macroeconomice, în special creşterea inflaţiei (15,1% în Septembrie 2022 faţă de 8,2% în Decembrie 2021 – conform rapoartelor de stabilitate economică publicate trimestrial de BNR)“.

Contracţia segmentului online cu decoraţiuni interioare este exemplificată şi prin reducerea cu mai mult de 20% a cifrei de afaceri a unor jucători importanţi la nivel mondial, precum West Wing, Wayfair şi Made.com.

Potrivit informaţiilor agregate de ZF de pe Portalul Instanţelor de Judecată, alături de Vivre, care este debitor, în dosarul înregistrat în septembrie 2022 sunt firmele Zooku Solutions SRL şi Shopeo Tech SRL (fosta Boxi Bio SRL), care au calitatea de creditori şI care au formulat o cerere comună de deschidere a procedurii concordatului preventiv.

Platforma Confidas.ro arată că Zooku Solutions este deţinută în proporţii egale de 25% de Neogen SA, Nagy Vajda Andras Peter, László Róbert şi Bodó Zoltán Ferenc, în timp ce Shopeo Tech este deţinută integral de Udrea George Emanuel.

De altfel, toţi cei cinci au legături directe cu Vivre Deco. Nagy Vajda Andras Peter, László Róbert şi Bodó Zoltán Ferenc sunt acţionari, alături de Călin Fusu, la Neogen, care este cel mai mare acţionar al Vivre, în timp ce Udrea George Emanuel este Technology Product Manager în cadrul retailerului.

De asemenea, Andras Nagy este CTO, cofondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Vivre Deco, conform informţiilor de pe profilul de LinkedIn.

Vivre va fi asistată de PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, divizia de restructurare a PwC România, specializată în oferirea de servicii de transformare sustenabilă şi restructurare a business-urilor, pe parcursul procedurii de concordat preventiv.

Principalii concurenţi identificaţi de Vivre în cele nouă pieţe în care activează sunt Ikea, Jysk, XXXLutz, Bonami, Videnov, VidaXL, Westwing şi Mobexpert. Majoritatea acestor branduri, cu excepţia Mobexpert, sunt prezente în aproape toate ţările în care se află şi Vivre.

Vivre Deco a intrat în procedura de concordat preventiv în urma unor pierderi semnificative şi a capitalurilor proprii negative. Monica Cadogan, cea care a condus nouă ani businessul, şi-a dat demisia din funcţia de CEO cu puţin timp înainte ca societatea să cunoască un declin. Vivre Deco este deţinută în proporţie de 51,81% de Neogen, în timp ce Advisory Delta, companie controlată de Oliver Patrick Cadogan printr-un offshore, deţine 43,37% din acţiuni, iar Nagy Vajda Andras Peter are 4,82%, conform datelor Confidas.ro.

„Eu sunt revoltat că doamna Cadogan încă mai este în Consiliul de Administraţie al Purcari. Eu nu sunt confortabil ca din banii mei ca acţionar al Purcari să fie plătit salariul doamnei Cadogan, care a putut să manageruiască compania ei în aşa mod încât să intre în concordat preventiv şi, eventual, o insolvenţă. Nu îmi dau seama ce plus valoare ar putea să aducă ea companiei Purcari dacă dacă firma pe care a manageruit-o nu a avut succes“, spune un obligator pentru ZF.

Vivre Deco a avut începând cu 12 decembrie 2020 spaţii închiriate de circa 45.000 de metri pătraţi de la Ecom Centrul Logistic SRL, societate care este controlată în proporţie de 80% de Advisory Delta SRL, arată datele Confidas.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO