Burse - Fonduri mutuale

​Toţi ochii investitorilor Bursei de la Bucureşti, spre Londra: vineri seară FTSE Russell anunţă includerile şi posibil excluderile ale acţiunilor româneşti. BT Capital Partners: SNN, MedLife, Impact, Conpet, Purcari şi posibil SFG, pentru includere. Bittnet ar putea fi exclusă

​Toţi ochii investitorilor Bursei de la Bucureşti,...

Autor: Liviu Popescu

18.02.2022, 11:07 2623

Vineri seară, cel mai probabil după închiderea şedinţei de tranzacţionare de pe bursele europene, deci în jur de 20:00 – 21:00 ora României, agenţia de evaluare financiară FTSE Russell va anunţa includerile şi excluderile pentru review-ul in martie al indicilor, inclusiv pentru Bursa de la Bucureşti.

Cu alte cuvinte la finalul acestei săptămâni vine una dintre cele mai importante decizii a primului trimestru pentru investitorii de la Bursa de la Bucureşti întrucât orice mişcare pe lista FTSE este urmărită de investitori de calibru, unii cu active în administrare chiar mai mari decât produce economie românească într-un singur an. Aşadar, cine ar putea fi pe lista FTSE?

“Calculele noastre indică următoarele posibile includeri şi, respectiv, o excludere din FTSE GEIS ale emitenţilor locali. Nuclearelectrica ar urma să fie promovată de la categoria Small Cap la Mid Cap. MedLife ar trebui să intre în GEIS ca un emitent Small Cap”, se arată într-un raport al analiştilor de la BT Capital Partners, divizie de brokeraj parte a grupului financiar Banca Transilvania.

“Ne aşteptăm ca Impact Developer & Contractor, Conpet si Purcari Wineries să fie incluse în categoria Micro Cap. Având în vedere că la finalul perioadei de referinţă (31 decembrie) capitalizarea bursieră ponderată cu free float-ul a Sphera Franchise Group era era foarte aproape de pragul pentru includere, adăugarea acesteia ca Micro Cap este mai puţin probabilă”.

“Considerăm că Bittnet Systems ar putea fi exclusă din GEIS din cauza scăderii sub pragul pentru menţinere din punct de vedere al capitalizării ponderate cu free float-ul. Calculele sunt bazate pe nivelurile de includere şi excludere valabile la data rebalansării trimestriale din decembrie, care vor fi diferite de cele folosite la review-ul din martie. De asemenea, free float-urile folosite în calculele noastre ar putea fi diferite de cele aplicate de către FTSE Russell pentru testarea lichidităţii”.

În 2021, companiile romaneşti au devenit vizibile pe plan international după ce România şi-a majorat prezenţa în indicii furnizorului global FTSE Russell la şapte companii: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) şi One United Properties (ONE) în indicii FTSE Global All-Cap, iar Bittnet (BNET) şi Transport Trade Services (TTS) în indicele FTSE Global Micro-Cap.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO