Burse - Fonduri mutuale

Toti ochii pe SIF-uri: se fac calculele pentru pragul de 5%: Investitorii cred ca majorarea pragului la SIF-uri la 5% este un compromis acceptabil

Toti ochii pe SIF-uri: se fac calculele pentru pragul de 5%: Investitorii: Majorarea pragului la SIF-uri la 5% este un compromis acceptabil
24.09.2009, 00:00 45

Comisia de buget - finante din Senat a propus marti unamendament la proiectul de lege privind eliminarea pragului dedetinere la SIF-uri, care prevede majorarea acestuia de la 1% la5%. Proiectul de lege urmeaza sa fie discutat in Senat si CameraDeputatilor in termen de circa o luna.

"Normal ca varianta ideala este cea de eliminare totala apragului de detinere la SIF-uri. Pe de alta parte exista omentalitate in piata ca trebuie sa existe o anumita limita.Probabil ca este un pas prea mare. Nu cred ca Radu Hanga, director general al BT Asset Management: Normal ca varianta ideala este cea de eliminare totala a pragului de detinere la SIF-uri. Nu cred ca este cineva care vrea sa controleze SIF-urile. Este un drum lung pana acolo. Ideea este ca actionarii sa poata sa-si spuna punctul de vedere si nu managementul sa dicteze asa cum se intampla in prezent. este cineva care vrea sa controleze SIF-urile. Este un drum lungpana acolo. Ideea este ca actionarii sa poata sa-si spuna punctulde vedere si nu managementul sa dicteze asa cum se intampla inprezent, ci sa sugereze ideile pe care le au", spune Radu Hanga,directorul general al societatii de administrare a investitiilor BTAsset Management, care administreaza prin intermediul fondului BTMaxim actiuni la toate cele cinci SIF-uri. El considera ca va fitotusi dificil ca actionarii sa-si impuna deciziile cu un prag de5%.

"Eliminarea pragului i-ar favoriza pe cei care l-aueludat pana acum"

Tudor Dumitru, unul dintre cei mai mari jucatori pe SIF-uri,este de parere ca limitarea detinerilor la 5% este mai avantajoasain actualele conditii decat eliminarea totala a restrictiilor dedetinere, pentru ca ar fi creat un avantaj anormal pentru cei careau incalcat legea si au acumulat mai mult de 1%, cat reprezintalimita actuala in vigoare.

"Este bine sa ne indreptam spre un obiectiv din aproape inaproape. Dupa cum s-a vazut si pana acum, fiecare pas in sensuleliminarii restrictiilor de prag are un efect benefic asuprasocietatilor si duce la consolidarea valorii acestora, astfel catoti au de castigat. Consider ca majorarea pragului la 5% este uncompromis acceptabil pentru toata lumea si va conduce la odezvoltare fireasca si normala a SIF-urilor prin aparitia unorinvestitori puternici care sa fie capabili sa desfasoare un plan deinvestitii", spune Tudor Dumitru.

Adrian Lupsan, directorul adjunct al firmei de brokerajIntercapital Invest, considera, de asemenea, ca discutiile deeliminare a pragului de detinere se vor relua cel mai probabilpeste cativa ani.

"Cred ca majorarea pragului de detinere la 5% este o decizieinteleapta si mai eficienta decat eliminarea lui, in conditiile incare in prezent in structura actionariatului la SIF-uri nu existaniciun investitor cu o prezenta considerabila sau cu experientanecesara sa treaca la conducere. De altfel, apreciez ca principalulefect al majorarii pragului de detinere il reprezinta tocmaiposibilitatea modificarii conducerii SIF-urilor in urmatorii 2-3ani", spune Lupsan.

Tudor Dumitru considera pe de alta parte ca masura nu trebuie safie vazuta ca una impotriva conducerii, iar administratorii, careau o bogata experienta in domeniu, daca se vor plia pe dorinteleactionarilor, vor puteaTudor Dumitru, investitor: Consider ca majorarea pragului la 5% este un compromis acceptabil pentru toata lumea si va conduce la o dezvoltare fireasca si normala a SIF-urilor.colabora in continuare cu acestia.

Fondurile vor putea cumpara SIF-uri de zeci de milioanede euro

Mai toti expertii din piata considera ca majorarea pragului dedetinere la 5% va da posibilitatea investitorilor de calibru sainvesteasca pe SIF-uri. Astfel, dupa cresterile din ultima perioada si in conditiile aprobarii proiectului legislativ,un singur investitor ar putea sa investeasca aproape 50 mil. euroin cele cinci societati de investitii, suma suficienta pentruexpunerea oricarui fond intr-un segment de activitate.

"Achizitia pe SIF-uri devine acum una strategica, si esteposibil sa vedem o intrare la cumparare din partea fondurilorstraine, ceea ce este de dorit si pentru investitorii locali, inconditiile in care acestia vin si cu experienta necesara conduceriiunei astfel de societati", spune Adrian Lupsan.

Alti brokeri spun ca investitorii vor intra la cumparare peSIF-uri pentru a putea lua decizii.

"Probabil ca vor exista si entitati care vor intra la cumpararepe SIF-uri pentru a obtine drepturi in Consiliul de Administrate,dar cei mai fericiti cred ca vor fi investitorii mici, care voravea impresia ca ceva incepe sa se miste inspre bine la nivelulconducerii societatilor financiare. Asta cred ca este intr-adevarvestea cea buna", apreciaza Adrian Manaila, directorulEldainvest.

Brokerii considera ca o majorare a pragului n-ar trebui saconduca la o crestere excesiva a preturilor din piata.

"Chiar daca vom vedea o majorare a pragului de detinere, aceastamasura nu justifica o majorare de pret excesiva a SIF-urilor.Personal, cred ca SIF-urile seamana mai degraba cu societaticomerciale decat cu organizatii de plasament, caz in care majorareapragului nu este legala, iar pragul de detinere ar fi trebuiteliminat. Majoararea pragului reprezinta insa o solutie carepermite un acces mai bun la conducerea acestora", spune RaresNilas, directorul BT Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO