Burse - Fonduri mutuale

Traderii cred ca scaderile Bursei reprezinta mai degraba o reasezare a pietei

Traderii cred ca scaderile Bursei reprezinta mai degraba o reasezare a pietei
22.04.2010, 23:08 23

Bursa de la Bucuresti a continuat corectiile si in sedinta deieri, cea mai mare scadere fiind inregistrata si de aceasta data desocietatie financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au pierdutaproape 3% fata de referinta, coborand astfel sub pragul suport de30.000 de puncte. A doua cea mai mare corectie din piata a fostconsemnata de indicatorul energetic BET-NG, de 2,4%, iarprincipalul indice al pietei, BET, al celor mai lichide zecetitluri din piata, a coborat cu 2,1% fata de referinta. Valoareatransferurilor pe piata principala de actiuni s-a ridicat la 8,7mil. euro.

"SIF-urile in momentul de fata sunt foarte speculate. Sunt fieiesiri si marcari de profit, fie reducerea expunerii pe societatilefinanciare la sub 1%, fie anticipari din partea investitorilor cuprivire la evolutia cotatiilor dupa desfasurarea AGA la SIF-uri.Vom vedea aceeasi evolutie pe SIF-uri cel putin pana saptamanaviitoare, cand se vor desfasura adunarile generale", a declaratMihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediereIntercapital Invest.

Cele mai mari rulaje din piata le-au inregistrat si de aceastadata societatile financiare si bancile, valoarea transferurilor petitlurile SIF Oltenia (SIF5) depasind 12,7 mil. lei. Actiunile SIF5au coborat ieri cu 2,7%, pana la pretul de 1,8 lei/unitate.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare afost inregistrata insa de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), de3,3%, care au coborat la pretul de 1,45 lei/unitate

Titlurile bancare BRD au inchis in stationare, la pretul de 15,3lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) auurcat cu 0,4% fata de referinta.

"Faptul ca pe ceilalti emitenti nu vedem o lichiditate ridicatadenota faptul ca investitorii nu au impresia ca este vorba despre oinrautatire a climatului si ca atare prefera sa pastrezepozitiile", a adaugat Muresian.

Si titlurile Transelectrica (TEL) au reusit sa depaseasca unrulaj mai mare de un milion de lei, cotatia actiunilor companiei detransport de energie coborad insa cu peste 5,6% fata de cotatia demiercuri. Si titlurile Transgaz (TGN) au inchis in scadere, cu ocorectie de 2%. Compania petroliera OMV Petrom (SNP) a continuatscaderea, cu o corectie de 3,8% fata de referinta.

Titlurile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) auaccelerat scaderea in sedinta de ieri, inregistrand o scadere deaproape 7,8% fata de referinta. Tot in sectorul chimic, sititlurile Amonil Slobozia (AMO) au inschis in scadere, cu ocorectie de aproape 5%.

"Piata si-a pierdut din forta si nu a reusit sa spargarezistenta, acesta e motivul pentru care vedem o revenire acotatiilor pe minus. Nu cred insa ca vom vedea o accelerare acorectiilor la nivelul intregii pietei, iar ce vedem acum este maidegraba o reasezare a pietei. Dupa o stabilizare la niveluri depret agreate de investitori este posibil sa vedem o reluare acresterilor pe indici", a incheiat Muresian.

Pe extern, principalele piete europene inregistrau de asemeneascaderi, principalul indice din regiune Euro Stoxx 50 coborand cuputin peste 2% fata de referinta. Indicele american Dow Jonesdeschidea tot in scadere, cu o corectie de aproape 0,9% fata decotatia de miercuri.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au consemnatprintre cele mai mari pierderi de la inceputul lunii.
  • Evolutia actiunilor Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), care revin peminus dupa cresterea de 12% de miercuri.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care raman pe plus, insa au redus din ritmul de apreciere.
  • Evolutia titlurilor Mechel Targoviste (COS), care au anuntatieri achizitia celui de al patrulea combinat siderurgic pe planlocal.
  • Evolutia titlurilor Transelectrica (TEL), care accentueazacorectiile in ultima perioada, pe un rulaj in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO