Burse - Fonduri mutuale

Traderii: Este loc de corectii in piata. Cresterile au pierdut din forta

Traderii: Este loc de corectii in piata. Cresterile au pierdut din forta
28.03.2010, 23:08 25

Pentru saptamana urmatoare traderii se asteapta in continuare lao evolutie in stagnare a Bursei, pe fondul asteptariiinvestitorilor pentru conturarea unei tendinte mai clare a pietei.In conditiile in care aprecierile din ultima perioada au venit pe o lichiditate si volatilitate redusa,pragurile de rezistenta pe care indicii le-au spart nu suntsustenabile, astfel nefiind excluse viitoare corectii.

"Aprecierile din ultima vreme, care au dus la spargereapragurilor de rezistenta pentru majoritatea titlurilor din piata,cat si a indicilor, nu sunt foarte sustenabile, in conditiile incare nu au avut forta necesara. Au venit pe o volatilitate redusasi cred ca ar fi loc de corectii in piata", a apreciat MihaiMuresian, trader in cadrul societatii de intermediere IntercapitalInvest.

Indicele extins al pietei BET-XT a inregistrat vineri cea maimare apreciere la nivelul indicatorilor, de 0,5%, in timp ceindicele energetic BET-NG a inchis in scadere, cu o corectie de0,2% fata de referinta. Societatile financiare au inchis aproape instagnare, indicele de profil, BET-FI, urcand cu doar 0,03%, aproapede nivelul de 32.000 de puncte.

"Cel putin pana la adunarile generale anuale nu cred caSIF-urile mai au putere sa creasca. La fel si actiunile care panaacum se pastrau atractive din punct de vedere al pretului au atinsniste niveluri mai ridicate si si-au mai pierdut din atractivitatepentru investitori. Ca urmare, nu cred ca vom vedea o crestere avolatilitatii nici in aceasta saptamana. Iar lipsa volatilitatii setraduce mai departe in lipsa unei lichiditati ridicate", a adaugatMuresian. Rulajul pietei in sedinta de vineri pe piata de actiunis-a ridicat la 6,3 mil. euro. Valoarea totala a transferurilor afost insa de 15,2 mil. euro, restul rulajului fiind realizat pepiata de obligatiuni.

Titlurile BRD SocGen (BRD) si OMV Petrom (SNP) au inregistratvineri unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, de 2,6% sirespectiv 3,6%. Actiunile Teraplast Bistrita (TRP) au continuat sacreasca, cu un avans de 8,7% pe fondul desfasurarii programului derascumparare derulat de companie.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in scadere vineri,cu o corectie de 1,3% fata de cotatia de joi, cand banca a anuntatca va propune actionarilor o majorare de capital.

In sectorul energetic, actiunile societatilor de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in scadere, cucorectii de 1,3% si respectiv 1% fata de referinta.

"Pe termen scurt nu vad ce ar putea misca piata in afara unorstiri cu impact pe anumiti emitenti. Investitorii vor astepta savada si cum evolueaza pietele externe, cel putin pentru zona euroexistand serioase temeri cu privire la problema Greciei. Nici piataamericana, care a inchis vineri pe plus, nu a reusit sa-i convingape investitori din acelasi motiv. Lipsa unei volatilitati ceva mairidicate", a mai spus Muresian.

Indicile american Dow Jones a inchis ultima sedinta in urcare,cu un avans de doar 0,08%. Principalele piete europene au inchisvineri in scadere, cea mai mare corectie fiind inregistrata deindicile britanic FTSE 100, care a coborat cu aproape 0,5% fata dereferinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor BRD SocGen (BRD), care in ultima saptamanaau accelerat ritmul de crestere, atingand un nou maxim.
  • Evolutia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), careau atins noi maxime, pe fondul reluarii cresterii pretului latitei.
  • Societatile financiare de investitii (SIF-uri), care au redusdin volatilitate si inregistreaza un volum in scadere.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care in sedinta de vineri au revenit pescadere.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care coboara depe maxime, cu corectii de mica amploare.
  • Actiunile Condmag Brasov (COMI) si Dafora Medias (DAFR), carecontinua sa inregistreze pierderi, pe volume ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO