Burse - Fonduri mutuale

TradeVille: Investitorii individuali de la BVB ar putea subscrie în jur de 30% la listarea Hidroelectrica

TradeVille: Investitorii individuali de la BVB ar putea...

Autor: Cristina Bellu

02.05.2022, 12:00 1977

Investitorii individuali de la BVB ar putea subscrie în jur de 30% dintr-o Ofertă Publică Secundară prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) va vinde o participaţie de cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica, estimează analiştii TradeVille, principalul broker de retail din România.

Potrivit acestora, creşterea cu 24% a numărului de investitori individuali în România în 2021, precum şi interesul ridicat faţă de listările unor companii din sectorul energetic, manifestat prin suprasubscrieri substanţiale, se numără între principalele argumente pentru asigurarea unei tranşe de retail cât mai consistente la listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai profitabilă companie deţinută de Statul român în proporţie de 80%.

„Din moment ce listarea Hidroelectrica este estimată a fi cea mai mare listare de pe BVB şi aşteptarea investitorilor de retail este să aibă acces la o tranşă cât mai consistentă, care s-ar putea situa în jur de 30%, potrivit analizelor TradeVille. Investitorii individuali ar contribui la free float-ul noului emitent, ar ajuta la o evaluare corectă şi ar putea susţine preţul după listare. Mai mult, posibilitatea de a deţine acţiuni la cea mai valoroasă companie din România ar spori interesul românilor pentru piaţa de capital şi ar consolida interesul în creştere pentru plasamentele bursiere, constatat în ultimii ani”, explică Georgiana Androne, Senior Broker, TradeVille

În mod tradiţional, pe pieţele de capital dezvoltate, investitorii de retail puteau subscrie circa 10% din acţiunile unei oferte, în timp ce investitorilor instituţionali - cu putere de cumpărare mai ridicată - le era rezervat restul de 90%. În ultimii ani, participarea retail-ului a crescut din ce în ce mai mult, pe fondul dezvoltării aplicaţiilor de tranzacţionare şi al uşurinţei cu care se poate investi la bursă, inclusiv în România.

Trendul este la fel de pronunţat şi pe alte pieţe emergente, precum Polonia şi India, iar în România, interesul pentru listările marilor companii de stat din sectorul energetic s-a manifestat încă din perioada 2013-2014.

Deşi tranşele alocate investitorilor de retail - Nuclearelectrica (SNN) - 15%, Romgaz (SNG) - 20% şi Electrica (EL) - 21% - au fost generoase, s-au înregistrat suprasubscrieri însemnate (SNN - de până la 5,6 ori; SNG - de 17,7 ori; EL - de peste 8 ori).

Anul trecut, cu ocazia listărilor unor companii antreprenoriale, acest interes al investitorilor de retail a fost reconfirmat. La IPO-ul Transport Trade Services (TTS), investitorii de retail au avut rezervate 20% din acţiuni, iar la One United Properties (ONE) - 37%, un nivel record pentru BVB.

Potrivit evaluării făcute de acţionarul FP, 15% din Hidroelectrica ar valora peste 2,3 miliarde dolari, ceea ce va reprezenta o tranzacţie de dimensiuni mari nu doar pentru BVB, ci chiar la nivel internaţional. Din estimările echipei de Analiză şi dialogul permanent al brokerilor TradeVille cu investitorii rezultă că interesul investitorilor de retail este ridicat şi ar fi nevoie de o tranşă rezervată mai mare decât la IPO-urile SNN, SNG şi EL.

Fondul Proprietatea, care îşi poate vinde integral deţinerea de aproape 20% în Hidroelectrica în această Ofertă Publică Secundară, a pledat încă de la început pentru listare duală: Bursa de Valori Bucureşti şi încă o piaţă secundară internaţională de prestigiu, de exemplu London Stock Exchange.

În general, o listare duală creşte vizibilitatea şi lichiditatea acţiunilor pentru un grup mai larg de investitori, iar în cazul unei majorări de capital, compania poate atrage fonduri pentru investiţii şi de la jucători din afara pieţei de acasă.

La începutul lunii, ASF a decis că doar 2% din Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică al Ro­mâniei, vor putea fi listate pe bursa de la Londra, sau oricare altă bursă externă de altfel, de către Fondul Proprietatea prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR-uri), şi nu 13,3% aşa cum prevedea un vechi regulament al Autorităţii de Supraveghere Financiară care a fost schimbat chiar săptămâna trecută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO