Tradeville: România se va menţine pe locul întâi la nivel mondial în privinţa randamentului la dividende

21 sep 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Casa de brokeraj Tradeville este de părere că România are şanse să ocupe în continuare prima poziţie în rândul burselor la nivel global când vine vorba de randamentul mediu al dividendelor.

Dividendele sunt o specialitate a bursei româneşti de mai multă vreme, nu de curând, dată fiind şi structura actuală a pieţei româneşti, dominată şi influenţă puternică de companiile de energie, însă în ultimii doi ani s-a înregistrat o accelerare a sumelor livrate către acţionari, explicată şi de contextul bugetar, definit de o creştere importantă a cheltuielilor.

Alte randamente ale dividendelor în vecinătatea cifrelor înaintate de România vin din Kuwait şi Bahrein, ţări a căror bursă este marcată de caracterul petrolier al paradigmei economice în care activează.

De altfel, forţa dividendelor de la Bucureşti vine în principal de la companiile energetice. Romgaz (SNG) este cea mai generoasă companie listată cu bugetul de stat.

Anul trecut, Romgaz a livrat către statul român dividende de 1,55 miliarde lei, în timp ce anul acesta plăteşte către buget 1,34 miliarde lei.

O altă companie foarte dorită pe bursa locală, văzut de mulţi drept factorul definitoriu al trecerii sau nu la categoria de piaţă emergentă, Hidroelectrica, a livrat anul trecut către statul român dividende totale în valoare de peste 1,5 miliarde lei, echivalentul a o treime din totalul dividendelor încasate anul trecut.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.09.2018

 
Cuvinte cheie:
Tradeville
, randament
, dividende
, actiuni
, bursa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide