Burse - Fonduri mutuale

Tragedia greacă deprimă bursele europene. Băncile elene pierd 400 milioane de euro pe zi

Premierul elen Alexis Tsipras a ţinut ieri un discurs incendiar contra creditorilor internaţionali. Foto: 
AP

Premierul elen Alexis Tsipras a ţinut ieri un discurs incendiar contra creditorilor internaţionali. Foto: AP

Autor: Bogdan Cojocaru

17.06.2015, 00:07 513

Acţiunile cotate pe cele mai mari burse europene au scăzut, iar yieldurile obligaţiunilor emise de cele mai vulnerabile ţări din zona euro, Italia, Spania şi Portugalia, au crescut ieri, o zi în care premierul elen Alexis Tsipras a ţinut un discurs incendiar contra creditorilor internaţionali, mai ales împotriva FMI, iar cuvintele contagiune, default, controale de capital, faliment şi Grexit au fost pe buzele tuturor.

Scăderea burselor şi creşterea randamentelor obligaţiunilor (randamentul este de referinţă pentru costurile de finanţare ale unui stat) este un semn clar că pe pieţe s-au reactivat temerile că turbulenţele prin care trece Grecia vor destabiliza şi alte state din regiune. Acţiunile de pe bursa de la Atena au scăzut ieri cu aproape 4%, ajungând aproape de cel mai redus nivel din vara anului 2012. Acţiunile Piraeus Bank au pierdut aproape 9% din valoare.

Tsipras a atacat FMI spunând că instituţia financiară cu sediul la Wa­shington are o „responsabilitate criminală“ pentru situaţia Greciei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO