Transelectrica a dat în judecată ANRE pentru tarifele prea mici

6 oct 2014 Autor: Radu Bostan

Transelectrica (simbol bursier TEL) a deschis un litigiu împotriva Au­to­rităţii Naţionale de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE), acuzând instituţia că prin fixarea unui tarif prea mic pentru serviciul de transport al ener­giei îi va provoca un prejudiciu de 138,4 mi­l. lei de-a lungul următorilor cinci ani.

ANRE stabileşte rata de renta­bi­li­ta­te în toate activităţile de monopol na­tu­ral din domeniul ener­giei, inclusiv dis­­tri­­buţia şi trans­­por­­tul elec­tri­ci­tă­ţii. Auto­­ri­ta­tea a majo­rat, cu efect din luna iu­lie 2014, tariful me­­diu de trans­port al ener­giei la 22,5 lei/MWh, de la 22,16 lei/MWh, tariful în vigoare de la 1 ianuarie, care la rândul său fusese majorat de la tariful de 21,16 lei/MWh stabilit pentru anul 2013.

Deşi tariful de transport a crescut, conducerea Transelectrica susţine că ANRE i-a redus rata reglementată de rentabilitate (RRR) a activităţii la 7,7%, faţă de nivelul anterior de 8,52%. Noua rată, care ar urma să fie aplicată de-a lungul unei perioade de cinci ani, „va determina prejudicierea financiară a societăţii prin scăderea rentabilităţii la ac­ti­vitatea de transport al energiei elec­trice cu valoarea estimată de 138,4 mil. lei“, arată reprezentanţii companiei într-o notă de informare adresată acţionarilor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.10.2014

 
Cuvinte cheie:
bursa
, Transelectrica
, ANRE
, tarife
, energie
, prejudiciu
, litigiu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide