Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica a încheiat primele nouă luni cu un profit în scădere cu 70%, pe fondul scăderii veniturilor din transportul energiei electrice

Transelectrica a încheiat primele nouă luni cu un...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2017, 09:09 459

Compania naţională Transelectrica, la care statul este acţionar majoritar, a încheiat primele nouă luni cu venituri totale de 2,41 miliarde lei, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul s-a redus de la 213 milioane lei în ianuarie-septembrie 2016 la 65 milioane lei în acest an, evoluţie determinată în principal de scăderea veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

”Rezultatele in scadere fata de aceeasi perioada a anului precedent sunt determinate atat de scaderea profitului din activitatile cu profit permis (pe fondul reducerii cu cca. 10% a tarifului de transport fata de aceeasi perioada a anului trecut) cat mai ales de inregistrarea unei pierderi semnificative corespunzatoare activitatilor derulate in baza unui model de reglementare profit zero”, arată raportul financiar al companiei.

Pe segmentul operatiunilor cu profit permis, evolutia negativa EBITDA a fost influentata in pricipal de scaderea tarifului de transport cu 10% si de cresterea preturilor de achizitie a energiei electrice pe piata angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic in reteaua de transport, coroborata cu inregistrarea in cheltuielile companiei a deprecierii unor creante aferente pietelor de echilibrare si de energie.

Pe segmentul operatiunilor cu profit zero s-a înrgistrat un rezultat negativ de -56 mil lei fata de profitul de +34 mil lei din aceeasi perioada a anului precedent, determinat de scaderea tarifului de sistem tehnologic cu cca. 20% si de cresterea semnificativa a preturilor pe piata serviciilor de sistem de unde Transelectrica procura cea mai mare parte din necesarul de servicii tehnologice pentru functionarea sigura a Sistemului Electroenergetic National.

În T3, Transelectrica a raportat venituri de 674 milioane lei şi pierderi de 33 milioane lei, faţă de un profit de 71 milioane lei în perioada similară din 2016.

În primele 9 luni ale anului , cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (40,51 TWh) a înregistrat o creştere de 3,44% comparativ cu primele 9 luni ale anului 2016 (diferenţa între cele două perioade fiind de +1,4 TWh).

Datoriile pe termen lung au înregistrat o scădere de 12% în principal în urma rambursărilor, iar datoriile pe termen scurt au înregistrat de asemenea o scădere de 18% la 30 septembrie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO