Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica asigura sanatatea angajatilor cu 430.000 de euro

19.09.2006, 18:55 63

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica, recent listata la Bursa, va organiza doua licitatii pentru a cumpara polite de asigurare de sanatate pentru toti cei 2.150 de angajati ai sai si o polita de asigurare de raspundere civila pentru echipa de management.
Asiguratorul care va castiga licitatia pentru asigurarile de sanatate va incasa aproape jumatate de milion de euro din acest contract, iar cel care va furniza asigurarea de raspundere pentru manageri - peste 10.000 de euro.
"Intentionam sa organizam licitatia pentru asigurarile de sanatate in decembrie, astfel incat asigurarea sa intre in vigoare la inceputul lui 2007. In cazul in care nu vom avea fondurile aprobate pentru acest lucru, vom organiza licitatia in martie anul viitor, odata cu aprobarea bugetului", afirma Simona Voronca, director de management al riscului la Transelectrica.
Prima de asigurare anuala pe care o va plati compania pentru fiecare angajat va fi de 200 de euro, valoarea totala a fondurilor alocate fiind de 430.000 de euro. Compania a stabilit acest nivel deoarece aceasta este limita pana la care cheltuielile cu asigurarile de sanatate sunt deductibile fiscal pentru fiecare salariat.
"Vom alege compania de asigurari care va oferi cele mai multe servicii in acesti bani. De asemenea, este important sa aiba o retea teritoriala extinsa, deoarece noi avem angajati in toata tara, iar pachetul de servicii oferit sa fie complementar celui asigurat de stat si sa nu se suprapuna cu medicina muncii", a declarat directorul Transelectrica.
Simona Voronca spune ca asigurarile de sanatate oferite angajatilor reprezinta un bun instrument de fidelizare a acestora. "Pe langa faptul ca ne intereseaza starea de sanatate a angajatilor, aceste asigurari reprezinta un pachet suplimentar de beneficii pentru fidelizarea lor", sustine ea.
Desi tot mai multe companii de asigurari intra pe piata asigurarilor de sanatate, putini romani isi cumpara astfel de polite, acestea fiind in general cumparate de companii pentru angajatii lor. Pe aceasta piata activeaza Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, Generali sau Omniasig Life. Dintre acestea, doar Interamerican are o retea proprie de furnizori de servicii medicale, celelalte companii avand incheiate contracte cu diversi furnizori.
In prima parte a lunii octombrie, Transelectrica va organiza o licitatie pentru achizitia unei polite de asigurare de raspundere civila a managerilor pentru intreaga echipa de conducere, formata din 30 de persoane. Compania cumpara aceasta polita anual, incepand cu 2004, asiguratorul care a castigat pana acum contractul fiind Astra. Pentru aceasta polita, Transelectrica si-a stabilit o suma asigurata de 2 milioane de euro. Potrivit companiilor de asigurari, prima de asigurare pentru aceasta suma este cuprinsa intre 10.000 si 30.000 de euro pe an pentru toti cei 30 de manageri.
"Polita de raspundere civila a directorilor si administratorilor se refera strict la erori manageriale datorate, de exemplu, interpretarii eronate a unor acte normative sau omisiunilor, in niciun caz nu se refera la greseli cu repercusiuni penale", afirma Voronca.
Asigurarea managerilor este cu atat mai utila cu cat compania a fost recent listata la Bursa, iar actionariatul este foarte divizat, riscul aparitiei unor actionari nemultumiti fiind astfel mult mai mare.
"In conditiile listarii la Bursa, prin aceasta polita protejam inclusiv micii actionari, care sunt direct interesati de mentinerea si cresterea valorii actiunii", adauga Voronca.
Transelectrica este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. La ultimul pret de tranzactionare, de 28 de lei/actiune, capitalizarea companiei este de peste 584 de milioane de euro.

Compania vrea sa vanda terenuri de aproape 10.000 metri patratiCompania de transport de electricitate Transelectrica intentioneaza sa vanda mai multe proprietati imobiliare, printre care se numara terenuri cu o suprafata totala de circa 10.000 de metri patrati si unele locuinte de serviciu inchiriate salariatilor. Propunerile urmeaza sa fie discutate de actionari la 25 octombrie, in doua adunari generale, potrivit anuntului de convocare. Unul dintre terenuri, cu suprafata de 2.819 metri patrati, se afla in Craiova, iar celalalt, de 6.932 metri patrati, este situat in baza de cercetari hidro a filialei Icemenerg a Transelectrica. Actionarii Transelectrica vor decide si asupra investitiilor pentru programul de cercetare, dezvoltare si inovare al Icemenerg pentru 2006. Institutul de cercetari si modernizari energetice Icemenerg furnizeaza servicii in domeniul centralelor termoelectrice, statiilor si retelelor electrice, avand ca obiect de activitate si cercetarea stiintifica si ingineria tehnologica. Un alt punct pe ordinea de zi este propunerea de majorare a capitalului social al operatorului pietei de energie electrica Opcom. De asemenea, Transelectrica intentioneaza sa isi completeze obiectul de activitate cu transportul pe cai navigabile interioare, precum si consultanta pentru afaceri si management. Ministerul Economiei si Comertului este actionarul majoritar la Transelectrica, cu o participatie de 72%. Fondul Proprietatea are un pachet de 13,5%. O participatie de 10% este detinuta de 4.861 de investitori, din care 4.567 persoane fizice, iar 294 persoane juridice, dupa listarea recenta a companiei la Bursa de Valori Bucuresti prin oferta publica initiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO