Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica iese în piaţă cu obligaţiuni de 200 mil. lei

Foto Victor Ciupuliga

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Monica Juganaru

10.12.2013, 20:41 990

Transeletrica Bucureşti (simbol bursier TEL), compania care deţine monopolul transportului de energie electrică în România, controlată de stat, lansează miercuri 11 decembrie o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani prin care vrea să atragă 200 de milioane de lei (aproape 45 de milioane de euro), fondurile urmând să fie folosite pentru investiţiile în extinderea şi consolidarea reţelei electrice a companiei şi refinanţări.

Rata dobânzii va fi publicată cu două zile înainte de data de închidere a ofertei, 18 decembrie, şi va fi stabilită între 5,4% şi 6,4%. Valoarea nominală a obliga­ţiunii va fi de 10.000 de lei şi nu vor exista limite de subscriere. Investitorii pot modifica sau retrage subscrierile până în ultima zi.

„Fondurile nete rezultate în urma emisiunii obligaţiunilor, după plata comisioanelor, onorariilor şi a altor cheltuieli cu privire la emisiunea obligaţiunilor, vor fi folosite în principal ca sursă de finanţare pentru investiţiile în extinderea şi consolidarea RET, precum şi pentru refinanţarea unor obligaţii financiare bilanţiere, în scopul optimizării structurii de finanţare a emitentului şi diminuării riscurilor aferente fluctuaţiilor de cost şi devalorizare a monedei naţionale“, potrivit prospectului de ofertă.

Obligatiunile subscrise vor fi alocate investitorilor de către intermediar, respectiv BCR, conform consultărilor cu emitentul, cu luarea în considerare a anumitor criterii calitative, printre care momentul subscrierilor, volumul de titluri subscrise, cunoştinţele investitorilor în legătură cu companii similare din domeniu, orientarea acestora spre domeniul energetic şi/sau către regiunea Europei Centrale şi de Est.

La finalul ofertei, BCR va cumpăra obligaţiunile nesubscrise. Oferta se poate închide anticipat în cazul în care toate obligaţiunile vor fi subscrise în a cincea zi a operaţiunii. De asemenea, Transelectrica poate extinde perioada în care se derulează oferta.

Transelectrica intenţionează să listeze obligaţiunile „cât mai repede posibil“ după emisiune. Emisiunea face parte dintr-un plafon de 900 de milioane de lei (203,1 milioane de euro) pentru astfel de împrumuturi în perioada 2013-2017 atât în lei, cât şi în valută, aprobat de acţionari în 30 septembrie.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,85%. Compania a raportat în primele nouă luni un profit net de 131,6 mil. lei, de 12,5 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale ale companiei au scăzut cu 20%, la 1,69 mld. lei, din cauza scăderii veniturilor din activităţi cu profit zero.

Acţiunile companiei au închis şedinţa de ieri la 14,6 lei, în scădere cu 1,55% faţă de ziua precedentă. La această valoare, capitalizarea operatorului este de 1,07 mld. lei (240 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO