Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica, profit net de 28 mil. lei în S1/2022, minus 73%. Compania anunţă venituri operaţionale de 2,6 mld. lei, în urcare cu 83%

Transelectrica, profit net de 28 mil. lei în S1/2022,...

Autor: Eduard Ivanovici

12.08.2022, 10:51 362

Transelectrica (TEL), operatorul sistemului naţional de transport de energie, a încheiat S1/2022 cu un profit net de 28 mil. lei, în scădere cu 73% faţă de rezultatul din S1/2021, respectiv 104 mil. lei, arată datele din raportul financiar publicat vineri la BVB.

Veniturile totale operaţionale realizate între ianuarie şi iunie 2022 au înregistrat o creştere de 83% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (2,6 mld. lei în S1/2022 versus 1,4 mld. lei în S1/2021) determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport, de creşterea veniturilor din interconexiune, precum şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) au înregistrat de asemenea o creştere semnificativă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, 2,5 mld. lei în S1/2022 faţă de 1,3 mld. lei în S1/2021, determinată exclusiv de creşterea preţului mediu al energiei electrice.

„Situaţia actuală a preţurilor pe piaţa angro a energiei electrice este fundamental diferită faţă de situaţia din S1/2021, puternic influenţată de creşterea preţurilor pe piaţa de energie electrică. Pieţele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrică au înregistrat preţuri istorice nemaiîntâlnite, aceasta situaţie fiind influenţată de contextul internaţional pe piaţa de energie, accentuat de conflictul din Ucraina”, se arată în raportul semestrial. Astfel, în prima jumătate a anului, Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilităţii activităţii comparativ cu datele din data de 30 iunie 2021, determinată exclusiv de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe Piaţa pentru Preţurile din Ziua Următoare (PZU) care a fost de trei ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor nete cu consumul propriu tehnologic (CPT) cu 258 milioane de lei mai mari decât în anul precedent (Ă156%), depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

„În pofida unui an foarte dificil şi a dificultăţilor întâmpinate în S1/2022, compania şi-a respectat toate obligaţiile financiare, reuşind să înregistreze un rezultat pozitiv (…) în S1/2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN (Sistemul Energetic Naţional – n.r.) a înregistrat scăderi în toale cele şase luni calendaristice. Influenţă a avut pe de o parte creşterea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice”, scrie societatea în raport.

Pe zona principală a activităţilor cu profit zero, Transelectrica a înregistrat o creştere în S1/2022 a veniturilor şi a costurilor pe piaţa de echilibrare de peste două ori mai mare faţă de S1/2021. Potrivit reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfăşurarea acestei activităţi vor fi compensate prin corecţie tarifară ex-post (corecţie negativă) aplicată de ANRE tarifului în anii următori celui în care s-au înregistrat. În 2022, acţiunile TEL au pierdut circa 18%, pe un rulaj de aproximativ 24 de milioane de lei.

Compania are o capitalizare de 1,3 miliarde de lei şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, conform datelor BVB.   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO