Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica şi Digi, extremele de la bursa de la Bucureşti în ceea ce priveşte profitabiltiatea

Finanţe personale

Transelectrica şi Digi, extremele de la bursa de la...

Autor: Liviu Popescu

25.03.2019, 00:07 1677

Transelectrica, MedLife şi Electrica sunt companiile din structura indicelui principal BET care au înregistrat cea mai bună dinamică a profitabilităţii în 2018 comparativ cu anul precedent, în timp ce la polul opus se găsesc Digi Communications, Bursa de Valori Bucureşti şi Fondul Proprietatea, potrivit datelor agregate de ZF.

Chiar dacă profitul net al Transelectrica a urcat cu 216% în 2018 faţă de 2017, la circa 90 mil. lei, brokerii con­sideră că emitentul de stat a pornit de la o raportare foarte joasă şi în consecinţă rezultatele companiei de stat sunt departe de cele din 2015 şi 2016 şi sunt în continuare slabe.

Pe următoarele locuri în topul celor mai mari creşteri ale rezultatului net în 2018 se găsesc MedLife (197%) şi Electrica (80%). Pe de altă parte rezultatul net al Digi s-a prăbuşit cu 65%, la 100 mil. lei, dinamică determinată de creşterea cheltuielilor operaţionale, precum şi de costurile mai mari cu impozitul pe profit. Însă Digi intenţionează să-şi remunereze investitorii cu dividende, pe când Transelectrica zice pas.

„Dinamica profitabilităţii este unul dintre cele mai importante aspecte pentru un investitor. Totuşi, această dinamică trebuie pusă şi într-un anume context“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO