Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica şi Transgaz revin în subordinea Ministerului Economiei

Foto: Victor Ciupuliga

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Ovidiu Bărbulesccu, Radu Bostan

18.12.2014, 00:00 434

Ministerul Economiei va prelua din nou administrarea acţiunilor statului la Transelectrica (simbol bursier TEL) şi Transgaz (TGN), potrivit unor surse citate de agenţia Mediafax. Transportatorii de energie şi, respectiv, gaze naturale sunt printre cele mai valoroase companii de stat, iar în ultimii ani au fost „pasate“ între Economie, Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului.

„Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora. Până acum, Departamentul pentru Energie, care deţine acţiunile statului la cele două companii, se afla în subordinea Ministerului Economiei, astfel că atribuţiile de administrare au fost încredinţate SGG. Acum, prin formarea a două ministere distincte, al Economiei şi, respectiv, al Energiei, cele două companii pot fi transferate la Ministerul Economiei“, au explicat sursele pentru Mediafax.

Statul deţine 58,6% din acţiunile Transelectrica şi 58,5% din acţiunile Transgaz, iar cele două companii au împreună o capitalizare bursieră de aproape 5 miliarde de lei.  Portofoliul Economiei va rămâne la PSD, urmând să fie preluat de Mihai Tudose, care îl va înlocui pe Constantin Niţă. Fostul Departament pentru Energie, care a fost condus iniţial de Niţă şi, în ultimele 10 luni, de tehnocratul Răzvan Nicolescu, va deveni Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri şi va fi condus de Andrei Gerea (PNL).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO