Transportatorul de energie, controlat de statul român, a încheiat anul 2015 cu un profit net de 366 milioane de lei, în creştere cu 2,5% faţă de rezultatul din anul precedent. Avansul rezultatului net a avut loc în contextul în care cantitatea de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică a crescut cu 2,2% anul trecut, faţă de cantitatea tarifată în anul 2014 (52,47 TWh, în creştere de la 51,34 TWh în 2014).
Menţinând rata de distribuţie de anul trecut, de 56% din profitul net, ar rezulta că Transelectrica va plăti în acest an dividende de circa 205 milioane de lei, echivalentul unui dividend brut de 2,79 lei/acţiune. Raportat la preţul acţiunii TEL din şedinţa de ieri, randamentul dividendului este de 9,7% - printre cele mai mari din rândul companiilor listate la bursă. Şi anul trecut Transelectrica a fost pe primele locuri în clasamentul celor mai buni plătitori de dividende.
Tot pe 28 martie compania va ţine şedinţa extraordinară de AGA pentru a aproba reducerea capitalului social cu un milion de lei, reprezentând capitalul social subscris şi vărsat al filialei Institutul de Cercetări şi Modernizări Energetice - ICEMENERG - S.A. Bucureşti. Reducerea capitalului social se va face prin diminuarea participaţiei statului român cu 0,06% până la 58,62% din capitalul Transelectrica. De asemenea, conducerea companiei mai cere acordul acţionarilor pentru contractarea de servicii juridice pentru optimizarea costurilor de credit contractate cu creditorii interni şi internaţionali, şi pentru contractarea de servicii juridice de drept comercial internaţional.
Acţiunile TEL au crescut cu 1% în şedinţa de marţi până la o cotaţie de 28,75 lei/unitate. Capitalizarea companiei este de cca 2 mld. lei. Statul român, prin Ministerul Economiei, este cel mai mare acţionar, cu 58,68% din capital.