Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica va decide pe 28 martie ce dividende distribuie din profitul pe 2015

Transelectrica va decide pe 28 martie ce dividende...

Autor: Roxana Pricop

26.02.2016, 00:04 1146
Conducerea Transelectrica (TEL) a convocat acţionarii în Adu­nare Generală pe 28 martie pentru a aproba politica de distribuţie a divi­den­delor, bugetul de venituri şi chel­tuieli pe 2016 şi programul de in­vestiţii pentru anul în curs şi estimările pentru următorii doi ani.

Transportatorul de energie, con­trolat de statul român, a încheiat anul 2015 cu un profit net de 366 milioane de lei, în creş­tere cu 2,5% faţă de rezul­tatul din anul precedent. Avansul re­zul­tatu­lui net a avut loc în contextul în care can­titatea de ener­gie electrică ta­ri­­­fată pentru ser­viciile prestate pe piaţa de energie elec­trică a crescut cu 2,2% anul trecut, faţă de cantitatea tarifată în anul 2014 (52,47 TWh, în creştere de la 51,34 TWh în 2014).

Menţinând rata de distribuţie de anul trecut, de 56% din profitul net, ar rezulta că Transelectrica va plăti în acest an dividende de circa 205 milioane de lei, echivalentul unui divi­dend brut de 2,79 lei/acţiune. Raportat la preţul acţiunii TEL din şedinţa de ieri, randamentul divi­dendului este de 9,7% - printre cele mai mari din rândul companiilor listate la bursă. Şi anul trecut Transelectrica a fost pe primele locuri în clasamentul celor mai buni plătitori de dividende.

Tot pe 28 martie compania va ţine şedinţa extraordinară de AGA pentru a aproba reducerea capitalului social cu un milion de lei, reprezentând capitalul social subscris şi vărsat al filialei Institutul de Cercetări şi Mo­dernizări Energetice - ICEMENERG - S.A. Bu­cureşti. Reducerea capitalului social se va face prin diminuarea participaţiei statului român cu 0,06% până la 58,62% din capitalul Transelectrica. De asemenea, condu­ce­rea companiei mai cere acordul acţionarilor pentru contractarea de servicii juridice pentru optimizarea costurilor de credit contractate cu creditorii interni şi inter­naţionali, şi pentru contractarea de servicii juridice de drept comercial internaţional.

Acţiunile TEL au crescut cu 1% în şedinţa de marţi până la o cotaţie de 28,75 lei/unitate. Capitalizarea com­paniei este de cca 2 mld. lei. Statul român, prin Ministerul Economiei, este cel mai mare acţionar, cu 58,68% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO