Burse - Fonduri mutuale

Transferuri surpriză cu 5% din SIF Muntenia şi 4,3% din SIF Moldova

Transferuri surpriză cu 5% din SIF Muntenia şi 4,3% din...

Autor: Stefan Musgociu

20.02.2014, 19:51 1048

Un pachet reprezentând 5% din acţiunile SIF Muntenia (SIF4) a fost transferat prin trei deal-uri în sumă de 38,7 milioane lei (8,5 milioane euro), la câteva minute după realizarea a patru tranzacţii negociate cu 4,31% din titlurile SIF Moldova (SIF2) pentru 32,5 milioane lei (7,2 milioane euro).

Pachetul de acţiuni SIF Muntenia a fost tranzacţionat în intervalul 17:06 - 17:07, la un preţ cu 8,47% peste cotaţia de la momentul respectiv din piaţa principală (0,885 lei) şi, totodată, cu 6,67% peste închiderea şedinţei anterioare (0,9 lei).

Raportat la acest preţul din deal-uri, SIF Muntenia are o capitalizare de 774,7 milioane lei (171,2 milioane euro).

Deal-urile cu acţiunile SIF Mol­dova au fost realizate în intervalul 16:46 - 16:47, la preţul de 1,45 lei, cu 3,3% peste cotaţia din piaţa principală de la acel moment (1,403 lei) şi cu 1,78% peste închi­de­rea de miercuri (1,425 lei).

Raportat la preţul la care au fost reali­zate deal-urile, capita­li­zarea SIF Moldova este de 752,6 milioane lei (166,3 milioane euro), în timp ce în funcţie de cea mai recentă cotaţie din piaţa principală valoa­rea de piaţă a com­paniei este de 728,3 milioane lei (161 mi­lioane euro).

Cel mai mare pa­chet a fost transferat pentru aproape 16 milioane lei (3,5 milioane euro) şi a vizat un volum de acţiuni repre­zen­tând aproximativ 2,1% din titlurile societăţii.

Până la momentul transmiterii acestei ştiri niciun investitor nu a anunţat implicarea în tranzacţiile cu acţiunile SIF Moldova şi SIF Mun­tenia.

Unii brokeri cred că acţiunile ar putea să fi fost cumpărate de SIF Banat-Crişana (SIF1), care deja con­tro­lează Muntenia Invest, adminis­tra­torul SIF Muntenia. Aproximativ jumătate din acţiunile Muntenia Invest ar urma să fie cumpărate de SIF Moldova, care şi-a exprimat încă de anul trecut interesul în acest sens.

Bursa a scăzut ieri cu 0,21%, într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri au reacţionat mai vizibil la corecţiile de pe plan extern şi au coborât cu până la 1,9%, iar câteva deal-uri cu 4,31% din acţiunile SIF Moldova şi 5% din titlurile SIF Muntenia au dus rulajul la maximul ultimelor trei luni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,16%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprie­tatea (FP), a coborât cu 0,94%. Acţiunile a patru dintre SIF-uri au consemnat scăderi între 1,05% şi 1,89%, titlurile SIF Oltenia au scăzut nesemnificativ, cu 0,05%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,73%.

„Exceptând deal-urile, cred că volumele tranzacţionate azi (joi - n.r.) au fost afectate de criza guver­namentală existentă de câteva zile, precum şi de faptul că nu se întrevede o rezolvare imediată a neînţelegerilor din coaliţia aflată la putere. În plus, con­flic­tele sân­ge­roase din Ucraina îngrijorează cancelariile interna­ţio­nale, pieţele de capital resimţind acest lucru. Pe de altă parte, investitorii mai aşteaptă afişarea rezul­tatelor financiare pentru anul 2013 din partea Romgaz şi Erste Bank, acestea fiind ultimele companii ce ar putea influenţa pozitiv volu­mele de tranzac­ţio­nare. Cred că investitorii vor aştepta rezolvarea cri­zelor mai sus amin­tite, urmând ca apoi să re­con­sidere intră­rile/ie­şirile în/din piaţă. Cred că piaţa aşteaptă ştiri, date concrete, cu im­pact major asupra evoluţiei viitoare, iar până atunci se vor mul­ţumi cu volu­mele mici tranzac­ţionate“, a decla­rat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea şi Romgaz (SNG) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,7 milioane lei şi, respectiv, 1,7 milioane lei. Titlurile Fondului au scăzut cu 0,73%, la 0,8155 lei, iar acţiunile Romgaz au coborât cu 0,3%, la 33,1 lei.

La închiderea pieţei de la Bu­cureşti, bursa de la Frankfurt era în scădere cu 0,66%, piaţa de la Londra era în stagnare, iar bursa de la Paris avansa cu 0,2%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO