Burse - Fonduri mutuale

Transformatoarele Retrasib, cumpărate de nemţi cu 7,7 mil.euro

Transformatoarele Retrasib, cumpărate de nemţi cu 7,7...

Autor: Radu Bostan

16.09.2014, 00:04 509

SGB-SMIT, un producător german de transformatoare, va plăti circa 34 milioane de lei (7,7 mil. euro) pentru a cumpăra integral compania sibiană Retrasib (simbol bursier RTRA) în cadrul unei oferte de preluare voluntară, urmărind să-şi extindă activitatea de producţie în România.

Germanii vor plăti 0,3414 lei pentru fiecare acţiune Retrasib, un preţ cu 6,2% mai mare decât cel de joi, înainte ca oferta de preluare făcută de nemţi să fie publică. Ieri, acţiunile Retrasib au crescut cu 3,3%, până la un preţ de 0,3385 lei.

Oferta va fi intermediată de firma poloneză Ipopema Securities, autorizată de ASF să presteze servicii de brokeraj în România.

Firma Institut Proiect din Cluj, controlată de omul de afaceri Octavian Buzoianu, deţine 50,4% din acţiunile Retrasib şi va primi astfel de la SGB-SMIT în jur de 17 mil. lei. Celălalt acţionar semnificativ este Scando Trading, un furnizor de transformatoare de putere al cărui pachet de 25% din capital valorează în ofertă circa 6,8 milioane de lei.

Grupul SGB-SMIT este specializat pe producţia de transformatoare de putere şi are unităţi de producţie în patru state: Germania, Olanda, Malaezia şi Statele Unite. Compania principală din grup a avut afaceri de 531 milioane de euro şi pierderi de 22 milioane de euro în 2013. Grupul are clienţi în peste 50 de ţări, care includ companii de utilităţi, companii din industrie, producători de aparataj electric şi producători de energie electrică.

Prin achiziţia Retrasib, germanii urmăresc extinderea portofoliului de produse şi capacităţii de producţie, şi "îmbunătăţirea costurilor globale prin extinderea prezenţei societăţii pe piaţă într-o ţară cu costuri scăzute", arată anunţul preliminar transmis Bursei de la Bucureşti.

Retrasib a avut anul trecut afaceri de 43 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO