Burse - Fonduri mutuale

Transgaz a tras în jos indicii bursei după trecerea datei de dividend

Transgaz a tras în jos indicii bursei după trecerea...

Autor: Stefan Musgociu

12.06.2013, 20:31 706

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,47% (indicele BET-C), iar acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 7,84%, res­pectiv cu 16 lei/titlu, însă corecţia în­re­gistrată în ziua ex-dividend este mai mi­că decât dividendul brut pe acţiune pe care compania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut.

Corecţia acţiunilor com­paniei era de aş­tep­tat, având în vedere că de regulă în data ex-di­vi­dend, din care cum­pă­ră­torii aces­tor ti­tluri nu mai au dreptul să în­ca­se­ze dividende pen­­tru anul trecut, preţul titlurilor scade cu o valoare apro­piată de cea a dividen­dului.

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Transgaz va distri­bui divi­dende de 250,6 mi­l. lei, respectiv un dividend brut de 21,29 lei/titlu. Dividendele reprezintă 76% din profitul net înregistrat anul tre­cut, de 329,3 milioane de lei.

„Transgaz are o politică de dividend con­stantă şi un randament cu două cifre, aşa că nu mă miră corecţia mai mică în­re­gistrată. De altfel, majoritatea acţiu­nilor importante de la noi au recuperat di­videndul (valoarea cu care au scăzut în ziua ex-dividend - n.red.) în circa o săptă­mână“, a declarat Ovidiu Fer, ana­list la casa cehă de brokeraj Wood&Com­pany Financial Services, care tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti. În total pe piaţa principală au fost rea­lizate 543 de tranzacţii cu acţiunile Transgaz, aceste titluri consemnând al doi­lea rulaj, de aproape 4,6 milioane de lei. Preţul acţiunilor a scăzut cu 7,84%, la 188 lei.

La închiderea pieţei principale, in­di­ce­le BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, era în scădere cu 0,35%, în timp ce in­dicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), a cres­cut cu 0,8%.

Deşi preţurile celor mai multe ac­ţiuni au con­ti­nuat să scadă, majo­ri­tatea inves­tito­rilor au ră­mas pe poziţii de aştep­tare, astfel că rula­jele au fost reduse. „Cred că situa­ţia externă, mai ales din Turcia, are o in­flu­en­ţă im­portantă în re­giu­ne. Mai apoi, este şi o pe­rioa­dă fără ştiri im­por­tan­te, rezultatele trimes­tri­ale au trecut, con­ce­diile au în­ce­put. Cred că şi ur­mă­toa­rele luni vor fi si­milare pentru că în afară de posibila ieşire din insolvenţă a Hidro­elec­trica şi revizuirea tari­fel­or de trans­port la Trans­gaz (re­vizuire care se face anual la înce­putul lunii iulie - n.red.), nu în­trevăd ştiri majore“, a mai spus analistul.

Tranzacţiile de miercuri au cumulat 21,5 mil. lei (4,7 mil. euro), valoare cu 20% sub rulajul de marţi, de 26,9 mil. lei (5,9 mil. euro). Peste 80% din lichidi­ta­tea de miercuri a fost reprezentată de trans­fe­ruri cu acţiunile Transgaz (5,7 mil. lei), Fon­dul Proprietatea (5,7 mil. lei), Banca Tran­silvania (2,5 mil. lei), Erste (2,3 mil. lei) şi un deal cu titluri OMV Petrom (1,7 mil. lei). Acţiunile Fon­dului Proprietatea au cres­cut cu 0,47%, la 0,64 lei, iar titlurile Băncii Tran­silvania au avansat cu 0,41%, la 1,22 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bu­cureşti, bursa de la Londra era în stag­nare, piaţa de la Frankfurt era în scă­dere cu 0,3%, iar bursa de la Paris avansa cu 0,3%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO