Transgaz are în plan investiţii de 750 mil. € pentru a duce gazul din Marea Neagră în Austria

24 oct 2014 Autor: Radu Bostan

Potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor Petrom, primele molecule de gaz ar putea fi extrase din Marea Neagră la sfârşitul anului 2019 sau începutul lui 2020

Transgaz (simbol bursier TGN) şi-a propus să demareze la începutul anului 2016 o investiţie de 500 milioane de euro într-o conductă nouă între Giurgiu şi Arad, gândită ca parte a unui proiect european de a conecta Austria cu Bulgaria. În acelaşi an, operatorul va afla dacă pe noua „ţeavă“ va curge şi gaz din Marea Neagră.
 
O conductă de 545 de kilometri şi trei noi staţii de comprimare de pe traseu vor reprezenta tronsonul românesc dintr-un gazoduct cu lungimea totală de peste 1.300 km din Bulgaria până la oraşul austriac Baumgarten, un hub al comerţului cu gaze naturale. Spre deosebire de defunctul Nabucco, care traversa aceleaşi ţări în ideea de a aduce gaze azere până în Europa, proiectul urmărit acum de Transgaz va avea o lungime mai mare pe teritoriul ţării şi va trece mai aproape de Marea Neagră, noua speranţă a Uniunii Europene pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.
 
„La sud-est se află rezervele de gaze, la nord-vest stau consumatorii de gaze. Este o direcţie prioritară pentru UE şi luând în considerare dependenţa Europei de importurile de gaze, care va creşte de la 45% acum la 80% peste 20 de ani, toate aceste coridoare vor fi folosite şi este în avantajul României să facă parte din aceste autostrăzi energetice“, au declarat reprezentanţii Transgaz pentru ZF.
 
Cu o interconectare mai puternică cu Bulgaria, România va putea, indirect, să beneficieze şi de livrări de gaze din celelalte gazoducte în curs de realizare, anume TAP, care va trece prin Grecia, şi South Stream, care va traversa Bulgaria şi Serbia. Însă noua conductă se va lega şi de câmpurile gazeifere din Marea Neagră, printr-o extensie de 230 km care va costa alte 250 milioane de euro. ExxonMobil şi OMV Petrom (SNP) sunt operatorii cu cel mai avansat stadiu al lucrărilor, iar conducerea Transgaz se aşteaptă ca aceştia să-şi anunţe în 2016 planurile de producţie şi primele estimări ale volumelor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2014

 
Cuvinte cheie:
gaze
, transgaz
, marea neagra
, austria
, investitii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide