Burse - Fonduri mutuale

Transgaz propune acţionarilor dividende cu un randament de 6,4%. Compania vrea să repartizeze 255 mil. lei investitorilor, adică jumătăte din profitul net din 2018

Transgaz propune acţionarilor dividende cu un randament...

Autor: Liviu Popescu

18.03.2019, 23:05 427

Transgaz (TGN), operatorul sistemului naţional de transport gaze naturale, a anunţat luni seară la bursă că va propune acţionarilor un dividend de 21,66 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 6,4% la preţurile curente de tranzacţionare, potrivit calculelor ZF pe baza anunţului companiei de stat. Astfel, Transgaz intenţionează ca jumătate din profitul net înregistrat pe parcursul anului 2018 să fie dirijat către investitori.

“Nu au fost repartizate dividende în conformitate cu prevederile art.43 din OUG 114/2018 datorită faptului că la data de 31 decembrie 2018 35% din sumele repartizate la alte rezerve în condiţiile art.1 alin. (1) lit.g) din Ordonanţa Guvernului nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr.769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen, sunt angajate prin contracte de achiziţie pentru a fi utilizate ca surse de finanţare”, se arată la bursă.

Statul român, în calitate de acţionar majoritar al Transgaz, va trebui să voteze propunerea board-ului companiei la adunarea acţionarilor din 23 aprilie 2019, însă sunt şanse reduse ca această propunere să treacă în contextul în care bugetul de stat pe 2019 este fundamentat pe repartizarea aproape integrală a rezultatelor companiilor din subordinea statului. De la începutul anului 2019 acţiunile TGN au plus 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO