Burse - Fonduri mutuale

Transilvania Capital se retrage din fuziunea cu Broker Cluj

Transilvania Capital se retrage din fuziunea cu Broker Cluj

Click pentru imaginea intreaga

02.05.2007, 18:01 60

Societatea de brokeraj Broker Cluj va fuziona cu alte doua societati de intermediere financiara, HTI Valori Mobiliare si CRI Investco, in timp ce fuziunea cu Transilvania Capital aproape sigur nu se va mai realiza, potrivit presedintelui Broker, Petru Prunea.
Actionarii Broker Cluj au aprobat, vineri, prospectul de fuziune cu cele trei societati de brokeraj, insa potrivit presedintelui Broker, Transilvania Capital se va retrage probabil din fuziune, din cauza unor neintelegeri privind evaluarea acesteia.
"Cei de la Transilvania Capital au pretins o alta evaluare a firmei decat cea realizata de evaluatorul Darian, socotind ca valoarea societatii este data de suma activelor la pretul curent plus capitalul social. Noi nu am acceptat aceasta reevaluare si am aprobat fuziunea in conditiile prospectului publicat", a declarat Prunea, pentru ZF.
Potrivit prospectului de oferta, Transilvania Capital a fost evaluata la 5,9 mil. lei (1,76 mil. euro).
Reprezentantii Transilvania Capital nu au putut fi contactati pentru comentarii.
"Dupa ce am aprobat noi prospectul de fuziune, acesta trebuie adoptat si de actionarii celorlalte societati si probabil ca actionarii Transilvania Capital nu vor aproba prospectul. De fapt, au aparut deja informatii ca firma este de vanzare", a mai spus Prunea.
Potrivit acestuia, calculele privind rezultatele fuziunii s-au facut luandu-se in considerare doar HTI si Investco.
Conform proiectului de fuziune aprobat de actionarii Broker, societatea de brokeraj isi va majora capitalul social cu circa 15,5 milioane de lei (4,65 milioane de euro), prin emiterea unui numar de 31 de milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,5 lei/actiune, care vor fi transferate actionarilor celor doua societati absorbite, in contul participatiilor acestora.
Actionarii HTI Valori Mobiliare vor primi 1.755 de actiuni Broker pentru fiecare actiune detinuta la HTI, iar actionarii CRI Investco vor primi circa 81 de actiuni pentru un titlu detinut.
Prunea estimeaza ca fuziunea va fi finalizata in luna iunie.
Actionarii Broker au mai decis si majorarea tintei de profit brut pentru acest an la 30,5 milioane de lei (9,1 milioane de euro), fata de nivelul propus de Consiliul de Administratie pe ordinea de zi a AGA, de 27,2 milioane de lei (8,1 milioane de euro), avand in vedere si contributia societatilor absorbite.
Anul trecut, Broker a obtinut un profit net de 18,7 milioane de lei (5,3 milioane de euro), in crestere cu 44% fata de 2005. HTI Valori Mobiliare a inregistrat un profit net de 5,93 milioane de lei (1,68 milioane de euro), iar Investco a obtinut un castig de 524.000 de lei (148.000 de euro). Cumulat, profiturile celor trei societati s-au ridicat anul trecut la 25,15 milioane de lei (7,13 milioane de euro).
Actionarii Broker au mai aprobat ca profitul net de anul trecut sa fie utilizat pentru majorarea capitalului social cu actiuni gratuite. Ei au stabilit insa ca aceasta majorare sa se realizeze dupa finalizarea fuziunii cu HTI si Investco, pentru ca profiturile celor trei societati sa fie consolidate si toti actionarii acestora sa beneficieze de actiuni gratuite.
"Majorarea se va realiza din profitul pe anul trecut, dar si din rezerve si prime de emisiune, astfel ca suma cu care se va realiza majorarea de capital se ridica la peste 38 de milioane de lei (11,3 milioane de euro)", sustine Prunea.
Conform calculelor, rata de distribuire a actiunilor gratuite ar fi in acest caz de 54 de actiuni noi la 100 de actiuni detinute, comparativ cu 44 de actiuni noi la 100 de actiuni detinute cum reiesea din proiectul initial de majorare a capitalului social propus pe ordinea de zi in cadrul AGA.
In urma acestor operatiuni, capitalul social al Broker se va ridica la peste 108 milioane de lei (32,3 milioane de euro).
Actiunile Broker au fost promovate recent la categoria I a Bursei de Valori. Ultima tranzactie cu titluri Broker s-a realizat la pretul de 2,21 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la peste 72 de milioane de euro. Dupa fuziune, capitalizarea Broker ar putea depasi 90 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO