Burse - Fonduri mutuale

Transportatorii de energie sunt în cărţi pentru randamente ale dividendelor şi de 17%

Transportatorii de energie sunt în cărţi pentru...

Autor: Radu Bostan

26.11.2014, 00:06 1313
Companiile energetice nu au provocat mari surprize investitorilor cu bilanţurile la nouă luni, iar evoluţia acţiunilor după anunţarea rezultatelor financiare a arătat că veştile, fie bune sau proaste, erau deja incluse în cotaţia acţiunilor.
 
În frunte cu monopolurile din transportul resurselor, companiile din energie au toate şansele să le poată oferi investitorilor divi­dende consistente anul viitor, cu randamente de până la două cifre.
 
Titlurile transportatorului de energie Trans­electrica (simbol bursier TEL) s-au apre­ciat cu 2% în ziua în care compania a anun­ţat un profit dublu la nouă luni, de 303 mil. lei. Preţul acţiunilor s-a corectat însă în zilele următoare, în contextul în care unii analişti şi-au exprimat rezerve cu privire la sus­te­nabilitatea pe termen lung a tarifelor regle­mentate de care beneficiază compania. Trans­electrica ar putea încheia anul cu un profit net de 404 mil. lei, potrivit estimărilor ZF pe baza rezul­tatelor la nouă luni, care s-ar traduce într-un dividend brut de 4,684 lei/acţiune dacă mana­gementul va decide să păstreze rata de distri­buţie a profitului de 85%, tipică socie­tăţilor de stat. Dividendul ar avea unul dintre cele mai bune randamente de pe piaţă, de 17% raportat la preţul de închidere al acţiu­nilor TEL în şedinţa de luni 24 noiembrie.
 
Tot majorarea tarifelor de transport au ajutat şi Transgaz (TGN) să raporteze un profit net dublu după primele nouă luni, de 374 mil. lei. Cotaţia titlurilor TGN a crescut cu 4,4% în zilele următoare anunţului, iar compania şi-ar putea „răsplăti“ acţionarii cu dividende de 36 lei/acţiune, echivalent cu un randament de 14% raportat la preţul de luni.
 
Titlurile Conpet (COTE) s-au apreciat foarte uşor pe piaţă după anunţul privind o creş­tere de 21% a profitului la nouă luni, în con­diţiile în care managementul transporta­to­rului de ţiţei anunţase depăşirea ţintelor de pro­fit cu mai multe ocazii pe parcursul anului. Conpet ar putea distribui dividende în valoare brută de 6,27 lei/acţiune, aproape dublu faţă de anul trecut, corespunzătoare unui ran­da­ment de 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO