Burse - Fonduri mutuale

Transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti anunţă afaceri de 351 mil. lei şi un profit de 53 mil. lei în ianuarie-septembrie

Transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti anunţă...
16.11.2022, 00:02 270

Conpet Ploieşti (COTE), transportator de ţiţei deţinut majoritar de statul român, a înregistrat o cifră de afaceri de 351,4 mil. lei în primele nouă luni ale anului, cu 12,2% peste rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă de anul trecut, conform datelor din raportul financiar al societăţii. Profitul net al perioadei menţionate mai sus a ajuns la 52,7 mil. lei, în creştere cu 25,6% de la an la an şi cu 17 mil. lei peste nivelul bugetat. 

Indicatorul PER (price earnings ratio), calculat în funcţie de capitalizarea din 14 noiembrie şi profitul ultimelor 12 luni, este de 8,8x. Între timp, cheltuielile totale au urcat cu 11,5% la 334,8 mil. lei, sub nivelul indicelui de creştere a veniturilor din exploatare de 12,3%. Avansul este determinat atât de costurile variabile (energie electrică, redevenţă petrolieră, cheltuieli cu cota de modernizare), cât şi de costurile fixe reprezentând cheltuieli de personal, gaze naturale etc. Comparativ cu bugetul, cheltuielile de exploatare sunt cu 0,3% sub nivelul bugetat, reiese din document. 

„În primele 9 luni ale anului au fost transportate 5.217 mii tone de ţiţei, condensat şi gazolină, cu 109 mii tone mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.Evoluţia volumului transportat este diferită pe cele două subsisteme, înregistrându-se o creştere de 253 mii tone pe subsistemul import şi o scădere de 144 mii tone pe subsistemul ţară.” Acţiunile COTE se tranzacţionează la 65,8 lei pe unitate, cu 15% sub preţul ţintă oferit de societatea de brokeraj Goldring în cel mai recent raport de analiză.  Dinamica de la începutul anului este de minus 16%, pe tranzacţii de 69 mil. lei. Compania are o capitalizare de 574,9 mil. lei şi este controlată de statul român prin Ministerul Energiei în proporţie de 58,7%, restul revenind altor acţionari, potrivit BVB.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO