Burse - Fonduri mutuale

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz propune un dividend de 15,6 lei pe acţiune. Randament de 7,2%

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz...

Autor: Eduard Ivanovici

22.03.2022, 18:56 323

Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul tehnic care vehiculează 90% din gazele naturale consumate în România, a propus marţi un dividend brut pe acţiune de 15,61 lei, se arată într-un document de la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, randamentul ajunge la 7,26%, dividendele cuvenite acţionarilor apropiindu-se de 184 de milioane de lei.

Repartizarea a 50% din profitul net realizat anul trecut de Transgaz ar avea o contribuţie semnificativă în asigurarea sursei de finanţare necesară companiei pentru derularea proiectelor de investiţii strategice cuprinse în programul de dezvoltare aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi a extinderilor sistemului de conducte de transport de gaze naturale destinate racordării la Sistemul Naţional de Transport (SNT) a localităţilor din România.

De asemenea, decizia ar genera un „impact pozitiv major asupra creşterii nivelului de trai a populaţiei şi a gradului de dezvoltare a UAT-urilor (unităţi administrativ-teritoriale – n.r.), cât şi la creşterea siguranţei în exploatare şi operare a SNT”, reiese din document.

Transgaz a încheiat 2021 cu un profit net de 177 de milioane de lei, în creştere cu 1% de la an la an, conform raportului financiar preliminar. Veniturile din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii conform cu IFRIC12 s-au ridicat la 1,3 miliarde de lei, plus 2%.

Activele totale au fost de 7,9 miliarde de lei anul trecut, în creştere de la 7,2 miliarde de lei în anul precedent. Datoriile au ajuns la 4 miliarde de lei, de la 3,4 miliarde la final de 2020.

De la începutul anului, acţiunile TGN s-au depreciat cu 8,9%, pe tranzacţii de 32,3 milioane de lei. Capitalizarea atinge 2,5 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO