Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie între companii deţinute de stat: Nuclearelectrica preia cu 29 mil. lei active de la Compania Naţională a Uraniului şi securizează circuitul nuclear integrat

Tranzacţie între companii deţinute de stat:...

Autor: Cristina Bellu

28.12.2022, 13:20 605

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) şi Compania Naţională a Uranului (CNU), în insolvenţă, au finalizat tranzacţia prin care o parte din activele aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Uzina E- sucursala Feldioara a CNU au fost preluate de producătorul de energie nucleară contra sumei de 29,1 mil. lei.

În urma tranzacţiei, Nuclearelectrica primeşte dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile şi mobile aferente fluxului Uzinei E a Sucursalei Feldioara, securizând circuitul nuclear integrat din România, în cadrul unui singur operator economic, după ce în luna august 2021, CNU a transferat către SNN licenţa de exploatare de la Tulgheş-Grinţieş.

“Dacă până acum circuitul nuclear integrat era definit la nivel de principii, prin lege, el devine astăzi realitate concretă. Societatea Naţională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operaţiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licenţa de la Tulgheş-Grinţieş, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti, şi exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă”, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Decizia strategica de a achizitiona o parte din activele Feldioara necesare procesarii materiei prime a avut in vedere asigurarea integrata a capabilitatilor de productie la nivelul SNN si, in egala masura, asigurarea productiei de fascicule de combustibil si operarea in conditii optime a FCN Pitesti si CNE Cernavoda, in contextul extinderii capacitatii centralei nucleare, si mentinerea ciclului conbustibilului nuclear la nivel national, la un cost avantajos al tranzactiei.

Nuclearelectrica are 13,1 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

De la începutul anului, acţiunile SNN se tranzacţionează în scădere cu 8,72%, pe fondul unor tranzacţii de 441 mil. lei, arată datele BVB.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO