Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţiile „after-hours“, care ţin bursele americane active şi după închidere, ar putea fi introduse şi la bursa din Bucureşti

Ludwik Sobolewski, directorul ge­neral al Bursei de Valori Bu­cureşti

Ludwik Sobolewski, directorul ge­neral al Bursei de Valori Bu­cureşti

Autor: Roxana Pricop

06.02.2015, 07:02 1303

Bursa de Valori Bucureşti ia în calcul introducerea tranzacţiilor de tip „after-hours“, prin care investitorii pot vinde şi cumpăra acţiuni şi după închiderea oficială a şedinţei bursiere. Acest tip de tranzacţii, folosite în special pe bursele americane NASDAQ şi NYSE, ar alinia şi mai mult piaţa locală la orarele de tranzacţionare de pe pieţele externe şi ar putea oferi indicii despre cum va deschide bursa următoarea şedinţă de tranzacţionare.

„Începând de anul trecut, am extins cu două ore orarul de tranzacţionare al bursei de la Bucureşti, până la ora 18.00, însă rămâne o jumătate de oră neacoperită din şedinţa de tranzacţionare de la Londra. O extindere şi mai mare a programului nu este posibilă, însă ne gândim la introducerea tranzacţiilor «after-hours» prin care investitorii locali şi străini pot vinde şi cumpăra acţiuni româneşti şi după închiderea şedinţei“, a spus Ludwik Sobolewski, directorul ge­neral al Bursei de Valori Bu­cureşti, într-o întâlnire cu românii din City, centrul financiar al Londrei.

Două dintre cele mai mari companii listate la bursa din Bucureşti, Romgaz cu o capitalizare de 13,1 mld. lei, şi Electrica cu o capitalizare de 4,1 mld. lei, sunt listate şi pe bursa de la Londra, prin inter­mediul unor instru­mente financiare numite Global Depositary Receipts (GDR-uri). Astfel că prin extinderea programului de tranzacţionare, bursa a încercat să împiedice mi­grarea tranzacţiilor pe piaţa londoneză, mult mai lichidă decât cea locală. În prezent, tranzacţiile cu GDR-uri pe acţiunile Electrica şi Romgaz sunt reduse la Londra, iar principala piaţă pentru cele două companii este bursa de la Bucureşti.

„Dacă un investitor va dori să cumpere o acţiune la ora 21.00, seara când ajunge acasă de la serviciu sau înainte de a se uita la un meci de fotbal, acest lucru va fi posibil prin tran­zacţiile after-hours“, a mai spus directorul general al BVB.

De exemplu, pe bursa americană NYSE, cu un orar de tranzacţionare cuprins între orele 09.30 şi 16.00, tranzacţiile after-hours au loc după ora 16.00 până la ora 18.00.

Până la introducerea tranzacţiilor „după program“, BVB lucrează la aplicarea din 23 februarie a unui nou model de tranzacţionare, prin licitaţie, care se bazează pe concentrarea ordinelor la momente specifice de timp în decursul şedinţei de tranzacţionare. Licitaţia va consta în sesiuni distincte pentru introducerea şi administrarea ordinelor, fără înregistrarea tranzacţiilor, fiecare dintre acestea fiind urmată de o sesiune în care algoritmul de fixing este aplicat şi tranzacţiile sunt înregistrate, dacă sunt îndeplinite condiţiile de execuţie. Bursa vrea ca prin acest model de tranzacţionare să îmbunătăţească situaţia acţiunilor cu lichiditate mai redusă.

O acţiune se va putea tranzacţiona numai în cadrul unui singur model: fie „tranzacţionare continuă“ (modelul curent), fie modelul de licitaţie. Selecţia acţiunilor pentru modelul de licitaţie se va baza pe criterii cantitative care ţin de valoarea medie de tranzacţionare, numărul mediu de tranzacţii, precum şi frecvenţa de tranzacţionare.

BVB va publica pe 12 februarie lista acţiunilor alocate pentru modelul de licitaţie, pe baza datelor înregistrate în ultimul trimestru (noiembrie 2014 – ianuarie 2015).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO