Tranzacţiile-cheie din mandatul lui Dragoş Bîlteanu, obligaţiunile Romenergo şi achiziţia Azuga Turism, sunt azi pe masa procurorilor

17 dec 2014 Autor: Roxana Pricop

Achiziţia de obligaţiuni în valoare de 27 milioane de lei la Romenergo şi investiţia de 20,3 milioane de lei în Azuga Turism au fost tranzacţiile parafate de Dragoş Bîlteanu la cârma SIF Banat-Crişana (SIF1) în 2013, care au stârnit mari semne de întrebare şi critici în rândul investitorilor la bursă.

Azi, Dragoş Bîlteanu a fost eliberat din funcţia de preşedinte şi director general al SIF Banat-Crişana după ce a fost arestat pentru 30 de zile alături de Najib el Lakis, administrator la SIF1, într-un dosar cu acuzaţii de delapidare, manipularea pieţei de capital şi spălare de bani. În iunie 2013, SIF Banat-Crişana a anunţat că a cum­părat 1,54 milioane de obligaţiuni emise de Rom­energo, la preţul de 17,5 lei/obligaţiune.

Astfel, SIF1 a finanţat cu 27 mil. lei Romenergo, companie care a fost condusă până în 2012 de Dragoş Bîlteanu. Bîlteanu a deţinut şi acţiuni la Romenergo. În iunie 2013, Romenergo deţinea 5% din acţiunile SIF1, fiind printre principalii acţionari ai societăţii de investiţii financiare, iar în consiliul de administraţie al SIF este şi Valentin Chiser, pe atunci CEO al Romenergo.

Aceasta a fost prima investiţie importantă raportată de SIF Banat-Cri­şana de când Bîlteanu a preluat conducerea societăţii. SIF1 are de încasat o dobândă de 8% pe an pentru obligaţiunile Romenergo, care au o maturitate de patru ani. Obligaţiunile Romenergo nu sunt listate, iar plasamentul nu a fost public, astfel că nu se ştie dacă au mai subscris şi alţi investitori sau doar SIF Ba­nat-Crişana. Anunţul a stârnit rumoare pe bursă. Unii investitori au pus sub semnul întrebării condiţiile acestei investiţii.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2014

 
Cuvinte cheie:
achizitie
, azuga
, obligatiuni
, tranzactii
, turism
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide