Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţionarea nichelului a fost suspendată pe Bursa de metale de la Londra după ce preţul s-a dublat, ajungând la un record de 100.000 de dolari pe tonă

Tranzacţionarea nichelului a fost suspendată pe Bursa...

Autor: Mediafax

08.03.2022, 16:22 624

Bursa de metale de la Londra a suspendat marţi tranzacţionarea nichelului, după ce preţurile au crescut mai mult decât dublu, depăşind 100.000 de dolari pe tonă, scrie CNBC.

LME a precizat într-un comunicat că tranzacţionarea va fi suspendată pentru restul zilei. "LME va planifica în mod activ redeschiderea pieţei de nichel şi va anunţa mecanismul acestui lucru pieţei cât mai curând posibil", a adăugat LME.

Bursa a declarat că a monitorizat evoluţia situaţiei din Rusia şi Ucraina şi că este evident că aceasta a afectat piaţa de nichel, citând mişcările extreme ale preţurilor în orele de tranzacţionare din Asia.

Preţurile materiilor prime au urcat în spirală din cauza temerilor legate de aprovizionare legate de atacul Rusiei asupra Ucrainei, războiul în curs de desfăşurare şi o serie de sancţiuni occidentale crescând temerile de perturbare.

Nichelul la trei luni la Bursa de Metale din Londra a sărit pentru scurt timp la un nivel record de peste 100.000 de dolari pe tonă marţi, înainte de a paraliza unele creşteri.

Pe lângă energie, Rusia este un producător şi exportator cheie de metale şi cereale. Într-adevăr, Rusia este al treilea mare producător mondial de nichel - un ingredient cheie în oţelul inoxidabil şi o componentă majoră în bateriile litiu-ion.

Preţurile metalelor au crescut vertiginos, deoarece băncile şi-au redus expunerea la mărfurile ruseşti şi giganţii din domeniul transportului maritim evită porturile cheie ale ţării.

Pieţele erau deja tensionate înainte de invazia Moscovei în Ucraina, ceea ce înseamnă că există o capacitate redusă de a absorbi orice reducere a producţiei.

Ole Hansen, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a descris creşterea preţurilor la nichel ca fiind "absolut nebună". "Este o piaţă foarte periculoasă în acest moment, deoarece este o piaţă care nu este condusă de cerere şi ofertă, ci de frică", a declarat Hansen marţi la emisiunea "Squawk Box Europe" de la CNBC.

Hansen a spus că participanţii de pe piaţă au încercat să profite de creşterea preţurilor materiilor prime, pornind de la ipoteza că livrările ruseşti nu vor fi întrerupte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO