Burse - Fonduri mutuale

Trei ani de Purcari la bursă: randament de 30% faţă de 26,5% cât a avut BET

Trei ani de Purcari la bursă: randament de 30% faţă de...

Autor: Tibi Oprea

15.02.2021, 16:08 585

Pe 15 februarie 2021, Purcari Wineries Group (simbol bursier WINE) sărbătoreşte trei ani de la listarea la Bursei de Valori Bucureşti, perioadă de timp în care a lansat 15 produse noi la nivel de grup şi a rămas cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova, brandurile sale fiind desemnate cu 121 medalii la cel mai prestigios concurs de vinuri din lume, Decanter World Wine Awards.

În 2018, listarea Grupului la bursă a început cu preţul de 19 RON/acţiune şi, spre deosebire de alte sectoare, în care s-au devalorizat dramatic acţiunile pe timp de Covid, acţiunile Purcari au cunoscut o fluctuaţie moderată. Cea mai înaltă evaluare a acţiunilor Purcari s-a înregistrat în data de 3 februarie 2020, înainte de pandemie, ajungând la cotaţia de 25,86 RON/acţiune. Pe 15 februarie 2021, acţiunile Grupului au început tranzacţionarea la preţul de 24,70 RON, ceea ce reprezintă o creştere de 30% faţă de preţul de la începutul listării.

„În trei ani de listare la bursă, Grupul Purcari a cunoscut o dezvoltare extraordinară atât în activitatea operaţională, cât şi în ceea ce ţine de comunicarea cu partenerii şi investitorii. Responsabilităţile pe care ni le-am asumat faţă de comunitate şi investitori odată cu înregistrarea la BVB ne-au maturizat, ne-au făcut să înţelegem regulile pieţei de capital şi să îmbunătăţim procesele din cadrul grupului. Astăzi, privind înapoi spre 2018, ne dăm seama că am făcut un progres colosal, dar nu ne oprim aici. Vom continua să muncim pentru a creşte şi mai mult”, a declarat Eugen Comendant, COO al Purcari.

Pe 15 februarie 2018, managementul Purcari alegea să treacă „la o nouă etapă de dezvoltare”, prin decizia de listare la Bursa de Valori din Bucureşti. Astăzi, Grupul continuă să fie susţinut de investitori de top, printre care: Fiera Capital, Horizon Capital, East Capital, Conseq, Franklin Templeton, Aberdeen şi SEB.

În 2021, Purcari rămâne singura vinărie din Europa de Est care a intrat în competiţia de la bursă la secţiunea acţiunilor internaţionale din sectorul producţiei de vinuri (simbol bursier – WINE), dar şi una din Top 10 companii cu cel mai înalt scor VEKTOR. Conform raportului ARIR din ianuarie 2021, Grupul a înregistrat cel mai înalt scor VEKTOR în anul 2020, obţinând 10 puncte din 10 la indicatorul privind comunicarea cu investitorii.

Vinurile Purcari, atât cele deja consacrate, cât şi cele lansate în perioada de după listarea la BVB continuă să fie înalt apreciate de către amatorii de vinuri de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi de către experţi mondiali de top, în cadrul concursurilor internaţionale de vinuri. Vinul Viorica de Purcari 2019 a fost apreciat în 2020 cu 97 din 100 puncte la degustarea în orb, fiindu-i desemnat titlul de „Best in Show” la Decanter World Wine Awards 2020, alături de Traminer de Purcari, care a fost evaluat la rândul său cu 97 puncte din 100 şi premiat cu medalia „Platinum” în cadrul aceluiaşi concurs.

Purcari Wineries PLC include brandurile Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar şi este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri şi brandy din Europa Centrală şi de Est. Grupul gestionează în jur de 1,400 de hectare de podgorii şi operează patru platforme de producţie în România şi Moldova. Grupul este lider în segmentul de vinuri Premium din România şi cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 30 de ţări. Fondată în 1827, Purcari este cea mai premiată vinărie din Europa Centrală şi de Est, la Decanter Londra 2015-2020 şi printre cele mai bine poziţionate pe Vivino, cu un scor mediu de 4.1 din 5.0, bazat pe mai mult de 44,000 de recenzii. Din februarie 2018, Grupul este listat la Bursa de Valori Bucureşti (simbol WINE). Grupul e condus de Victor Bostan, un veteran de peste 30 de ani în businessul vinicol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO