Burse - Fonduri mutuale

Trei bănci fac regulile jocului în depozitarea averii fondurilor de investiţii, un business de 41 mld. lei

Trei bănci fac regulile jocului în depozitarea averii...

Autor: Roxana Pricop

24.09.2015, 00:08 1694

Primii trei jucători deţin 99% din piaţa depozitării de active. BRD este lider cu active în depozitare 24 miliarde de lei, echivalente unei cote de aproape 60% din piaţă. Veniturile încasate de bănci din acest serviciu depăşesc 140 mil. lei pe an.

Şase bănci comerciale sunt ac­tive pe piaţa locală a ser­vi­ciilor de depozitare pentru fon­durile de investiţii. BRD - SocGen, BCR, Raiffeisen Bank, UniCre­­dit Ţiriac, bpost şi Libra In­ter­net Bank aveau la finalul lunii iunie active în depozitare de 41 miliarde de lei pro­venind de la fondurile mutuale, fon­durile închise, Fondul Proprietatea şi SIF-uri, potrivit informaţiilor publi­cate de Autoritatea de Supra­veghere Financiară.

Un fond de investiţii poate func­ţiona doar dacă are un depo­zi­tar şi un custode pentru activele sale. Depozitarul este cel care cer­ti­fică zilnic sau lunar valoarea unei uni­tăţi de fond, iar custodele este cel care păstrează în siguranţă activele fondului.

Banca depozitară certifică faptul că evaluarea instrumentelor financiare din portofoliul unui fond de investiţii este corectă. Mai exact, fondurile mutuale publică zilnic valoarea unităţii de fond sau valoarea unitară a activului net (VUAN), iar banca-depozitar este cea care se asigură că valoarea unităţii de fond este corectă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO