Burse - Fonduri mutuale

Trei firme de brokeraj generează jumătate din tranzacţiile şi comisioanele BVB

Trei firme de brokeraj generează jumătate din...

Autor: Andrei Chirileasa

02.04.2014, 00:04 1566
Firmele de brokeraj Swiss Capital, Wood şi Raiffeisen Capital & Invest­ment au intermediat în primul tri­mes­tru al anului 51,7% din tranzacţiile cu ac­ţiuni de pe bursa de la Bucureşti, ge­ne­rând astfel jumătate din veniturile din comisioane ale BVB.

Lider detaşat este Swiss Capital, fir­mă de brokeraj controlată de Sorin Apostol şi Bogdan Juravle, unul dintre cei mai puternici brokeri locali, care a avut în primele trei luni tranzacţii de peste 1,5 mld. lei, reprezentând 32,4% din rulajul pieţei. Concentrarea puter­nică a tranzacţiilor bursiere în mâinile câtorva brokeri este un indiciu al subdezvoltării pieţei locale de capital, unde nu există o concurenţă reală între intermediari. Faptul că în piaţă există puţine firme de brokeraj care au ca­pa­cita­tea să atragă investitori insti­tu­ţio­nali şi de retail şi să pro­mo­ve­ze piaţa locală pe plan internaţional, dar şi să aducă pe bursă companii private, reprezintă una dintre cauzele rulajelor foarte mici de pe bursă.

În primul trimestru, valoarea tran­zac­ţiilor derulate pe bursa de la Bu­cureşti a fost de 2,3 miliarde de lei (520 de milioane de euro), mai mică decât tranzacţiile dintr-o săptămână de pe bursa de la Var­şo­via. Spre deosebire de bursa locală, la Var­şovia activează, pe lângă marile bănci poloneze, şi bănci de investiţii inter­naţionale precum Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS, Merrill Lynch, JPMorgan, Morgan Stanley şi Gold­man Sachs, capabile să atragă fluxuri con­sistente de investiţii străine.

Swiss Capital, Wood, Raiffeisen şi  NBG Securities sunt printre puţinele firme de brokeraj care reuşesc să aducă fon­duri de investiţii străine pe piaţa locală.

Cealaltă cauză a activităţii reduse de pe bursă este numărul mic de com­pa­nii listate de talie mare, cu un free-float ridicat şi suficient de lichide pen­tru a fi interesante pentru marile fon­duri de investiţii internaţionale. Doar patru companii locale de pe bursă au capita­lizări de peste un miliard de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO