Burse - Fonduri mutuale

Trei zile de la debutul Fidelis, ediţia a 11-a, cea cu o tranşă a donatorilor de sânge: românii au împrumutat până acum statul cu 240 mil. lei. Apetit uriaş pentru euro. Cât au subscris donatorii

Trei zile de la debutul Fidelis, ediţia a 11-a, cea cu o...

Autor: Liviu Popescu

29.03.2023, 17:40 2056

Pe 27, 28 şi 29 martie 2023, adică în primele trei zile ale ofertei de subscriere titluri de stat Fidelis, ediţia a 11-a, mici investitori au alocat în total 240 milioane de lei (48 mil. euro), din care cea mai mare parte a mers către tranşele denominate în euro, acolo unde Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi de până la 5,8% pe an.

Cu alte cuvinte circa 80 mil. lei au investit în medie zilnic investitorii de retail în titluri de stat emise de statul român. Subscrierea se încheie pe 10 aprilie.

“Primele zile arată un interes mare pe tranşa de titluri de stat, care a surprins cu o dobândă foarte atractivă pe o perioadă de 5 ani. Momentan vedem că este mult mai populară decât iniţiativa statului de a recompensa donatorii”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Astfel, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar din platformele brokerilor, 108 mil. lei sunt subscrierile pe tranşa în euro pe 5 ani cu o dobândă anuală de 5,8% pe an şi 96 mil. lei pe cea cu scadenţa de un an şi un cupon de 3,7% pe an. Adică circa 203 mil. lei în tranşele pe euro.

Pentru tranşele în lei situaţia din 29 martie este următoarea: 21,2 mil. lei pe un an cu 6,7% pe an, 14 mil. lei pe trei ani cu 7,35% dobândă pe an şi 2,6 mil. lei pentru tranşa donatorilor de sânge, respectiv 7,7% dobândă pe 1 an.

Pe tranşa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 30 septembrie 2022 şi/ sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis. Pe lângă o dobândă mai mare, donatorii de sânge pot investi minimum 500 de lei faţă de 5.000 de lei în cazul celorlalte tranşe.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (11 aprilie 2023), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată de intrare la tranzacţionare este 18 aprilie 2023.

Din vara lui 2020 şi până la final de 2022 MFP a atras 15 mld. lei de la investitorii care au subscris titluri de stat Fidelis.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager.

Consorţiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

Aceste titluri sunt neimpozabile, atât la tranzacţionare cât şi din câştigul din dobânzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO