Burse - Fonduri mutuale

Tribunalul de la Luxemburg a anulat o serie din măsurile de recuperare de către România a ajutorului de stat acordat Oltchim, stabilite de CE. În tabelul creanţelor, Electrica apare cu 555 mil. lei

Tribunalul de la Luxemburg a anulat o serie din măsurile...

Autor: Cristina Bellu

07.02.2022, 11:20 507

Electrica (simbol bursier EL), cel mai mare furnizor de energie electrică din România şi companie listată ale cărei acţiuni fac parte din structura indicelui principal BET, a anunţat recent la bursă că a fost publicat tabelul definitiv consolidat actualizat al creanţelor Oltchim în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI).

“Actualizarea tabelului s-a efectuat, in principal, ca o consecinta a deciziei Tribunalului European de la Luxemburg, pronuntata in 15 decembrie 2021, in cauza T565/19, decizie care a anulat partial Decizia Comisiei Europene nr. C (2018) 8592 final, din 17 decembrie 2018,  prin care s-au stabilit o serie de masuri privind recuperarea de catre Romania a ajutorului de stat acordat Oltchim, cu incalcarea art.108 alin 3 din TFUE, prin intermediul unor societati printre care se numara si Electrica”, spun reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, prin hotărârea pronunaţată, instanţa europeana a anulat o serie dintre masurile de recuperare a ajutorului de stat stabilite de Comisia Europeana, printre care si Masura 3, care se refera şi la suma de 554,9 mil. lei, din care 45,1 mil. lei reprezintă creanţa garantată si 509,8 mil. lei reprezintă creanta chirografară, considerate ajutor de stat cu care Electrica era inscrisa in tabelul creanţelor.

Decizia Tribunalului European este executorie, dar nu este definitiva, ea putand fi atacată de catre Comisia Europeana în temen de două luni de la comunicare.

În tabelul definitiv consolidat actualizat, Electrica este inscrisa cu suma de 116 mil. lei reprezentand creanta garantata, cu drept de vot, suma de 45,1 mil lei reprezentand creanta garantata inscrisa sub conditia suspensiva a pronuntarii unei hotarari definitive care sa modifice decizia Tribunalului UE, fara drept de vot si suma de 509,8 mil. lei reprezentand creanta chirografara inscrisa sub conditia suspensiva a pronuntarii unei hotarari definitive care sa modifice decizia Tribunalului UE, fara drept de vot, arată raportul societăţii.

În decembrie 2018, Comisia Europeană constata în urma unei investigaţii că Oltchim Râmnicu Vâlcea a beneficiat de la privatizarea eşuată în septembrie 2012 de ajutoare de stat incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro, pe care statul roman trebuie să le recupereze de la societatea petrochimică.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, administratorul a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a achiziţionat în 2017 activele 1-5 şi parţial pachetul 7 ale Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO