Burse - Fonduri mutuale

Trump zdruncină din nou bursele după ce a anunţat noi impozite pe importurile din China. Acum preşedintele american acuză şi spune că yuan-ul este manipulat

Trump zdruncină din nou bursele după ce a anunţat noi...

Autor: Alex Ciutacu

05.08.2019, 19:09 1250

Bursele mondiale, în special cele americane, scad rapid după ce preşedintele american Donald Trump a revăşit relativa stabilitate economică de moment printr-un anunţ conform căruia vrea să impună noi tarife de 10% pe încă o suită de bunuri chinezeşti de 300 de miliarde de dolari, potrivit CNBC.

Indicele industrial Dow Jones a scăzut cu peste 520 de puncte la ora relatării acestei ştiri, în timp ce indicele S&P 500 a înregistrat o scădere de 2%. Indicele de tehnologie Nasdaq a scăzut cu 2,6%, înregistrând scăderi pentru a şasea şedinţă consecutivă – cel mai lung şir de scăderi din sfârşitul lui 2016 şi până în prezent.

De asemenea, şi indicele S&P 500 se îndreaptă spre a şasea zi consecutivă de pierderi.

Per total, cei mai mari indici bursieri americani au scăzut cu peste 5% de la maximele record înregistrate luna trecută.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat luni China că manipulează propria monedă în contextul în care tensiunile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii se intensifică.

„China a scăzut preţul monedei lor aproape de un minim istoric. Se numeşte manipulare valutară. Auziţi Rezerva Federală? Este o încălcare majoră a regulilor care va slăbi semnificativ China pe termen lung”, scrie preşedintele american Donald Trump pe profilul său de Twitter.

China – care şi-a controlat moneda în mod istoric – a permis yuan-ului să scadă la cel mai mic nivel din ultimul deceniu. Yuanul se tranzacţiona la o paritate de 7 faţă de dolarul american, ceea ce face produsele chinezeşti mai ieftine.

Banca naţională a Chinei a negat orice manipulare valutară în vederea contracarării tarifelor impuse de americani. Într-o declaraţie publică, guvernatorul băncii centrale din China, Yi Gang a spus că China „nu se va implica în devalorizare competitivă, şi nu va folosi cursul valutar în scopuri competitive pentru a gestiona perturbările generate de disputele comerciale”.

Bursele europene au înregistrat scăderi semnificative luni pe fondul îngrijorărilor cu privire la escaladarea conflictului comercial dintre cele mai puternice economii ale lumii.

Potrivit MarketWatch, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu peste 2% ajungând la aproximativ 370 de puncte, după ce investitorii au început să îşi vândă poziţiile.

Indicele britanic FTSE 100 a scăzut cu peste 2,2% luni dimineaţă la 7.421 puncte, în timp ce indicele german DAX a înregistrat o scădere de 1,8%, la 11.657 puncte, iar indicele francez CAC a scăzut cu 2,1% la 5.241 puncte.

Astfel, pieţele reacţionează la aflarea veştii cu privire la planurile preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife de 10% pe bunuri chinezeşti de 300 miliarde dolari. Faţă de celelalte runde de tarife anunţate şi aplicate, acestea ar urma să fie aplicate pe bunuri de consum. Beijingul a anunţat că pregăteşte un răspuns proporţional în cazul în care americanii merg înainte cu acest plan.

„Sectorul german de producţie continuă să fie din ce în ce mai slăbit. Din cauza încetinirii consumului şi a sectorului auto din China, o redresare uşoară nu pare posibilă. Acesta este punctul sensibil al Europei”, spune Ruben Segura-Cayuela, economist în cadrul Bank of America Merrill Lynch.

Mai mult, randamentele pe titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani a scăzut uşor luni în contextul în care traderii se aşteaptă ca Fed-ul (n.r: banca centrală americană) să pregătească mai multe reduceri de dobândă.

„Faptul că Fed-ul şi-a ghidat politica de dobândă după tesiunile SUA-China şi nu după datele economice ridică suspiciuni că Donald Trump înteţeşte conflictul cu China pentru a pune presiune pe dobânzi”, notează Ipek Ozkardeskaya, analist senior în cadrul London Capital Group.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO