Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica încheie 2022 cu venituri de 138 mil. lei şi un profit net de 9,5 mil. lei

Turbomecanica încheie 2022 cu venituri de 138 mil. lei...

Autor: Liviu Popescu

02.03.2023, 08:31 670

Turbomecanica (TBM), producător local de motoare de turbină de gaze şi ansambluri mecanice pentru aeronave, a încheiat 2022 cu venituri de 138 mil. lei, în creştere de la 131 mil. lei în anul precedent, însă profitul net s-a diminuat la 9,5 mil. lei de la 11,8 mil. lei. 

“În timp ce în anul 2021, creşterea cifrei de afaceri depăşea, cu aproximativ 50% creşterea preţurilor la materiile prime, în anul 2022 nu s-au putut ajusta preţurile de vânzare la realitatea economică, având în vedere şi faptul că HG 126/21.09.2022 privind ajustrarea preţurilor contractelor de achiziţie produse/servicii ale contractelor sectoriale şi ale Acordurilor Cadru atribuite în domeniile apărării şi securităţii nu a fost modificată în sensul compensării acestor creşteri de preţuri”, se arată în raportul anual.

Prin urmare societatea a trebuit să realizeze lucrările de întreţinere pentru programul NATO cu preţurile negociate în anul 2020. “În vederea limitării impactului creşterii cheltuielilor activităţii de exploatare, managementul a luat decizii în sensul creşterii cifrei de afaceri pentru capacitatea neocupată dar nu s-a eliminat/diminuat semnificativ escaladarea înregistrată de rata inflaţiei şi creşterea exponenţială a preţului utilităţilor, volatilitatea cursului de schimb, creşterea dobânzilor”.

Cheltuielile companiei cu materii prime şi materiale au fost de 48 mil. lei, faţă de 42 mil. lei în 2021. Cele cu beneficiile angajaţilor s-au diminuat uşor de la 53 mil. lei la 52,7 mil. lei.

“Contextul economic actual, creşterea preţurilor, creşterea dobânzilor, inflaţia, războiul din Ucraina, au avut impact asupra rezultatului perioadei, cu precădere asupra cheltuielilor societăţii. Cu toate acestea profitul net s-a apropiat în proporţie de 96% de rezultatul bugetat la începutul anului, de 9,9 mil. lei”.

Compania are 76 mil. lei capitalizare iar în ultimele 12 luni acţiunile au urcat cu 10%. Radu Viehman, preşedintele CA, are 25,9% din capitalul social.

Valoarea stocurilor a crescut fata de perioada anterioara deoarece un impact semnificativ la avut şi majorarea preturilor la materii prime şi materiale cu care TMB se aprovizionează. De asemenea în urma analizei stocurilor cu mişcare lenta şi fară mişcare, provizionul aferent acestora a avut un impact pozitiv asupra situaţiilor financiare

În anul 2022, Societatea a depus la BRD – Groupe Societe Generale, cu titlu de depozit, sume în valoare de 9.000.000 lei, suma cu care Societatea intenţionează să asigure fondurile proprii în vederea demarării proiectului de dezvoltare în întreţinerea motoarelor civile.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO