Burse - Fonduri mutuale

Turbulenţele de pe pieţele europene trag în jos şi bursa de la Bucureşti

Turbulenţele de pe pieţele europene trag în jos şi bursa de la Bucureşti

Autor: Stefan Musgociu

13.07.2011, 00:06 345

Bursa a scăzut ieri cu 1,5%, în linie cu pieţele externe, pentrua treia şedinţă consecutiv, iar majoritatea investitorilor au fostprecauţi şi au introdus ordine de tranzacţionare doar pentru volumereduse de acţiuni, astfel că lichiditatea a fost salvată din nou detitlurile Fon­dului Proprietatea.

Piaţa a scăzut încă din primele mi­nute, însă corecţiile nu aufost atât de vizibile precum pe marile burse europene. Astfel,punctul minim al indicelui general al bursei BET-C a fost atins înjurul orei 11:30, când era cu 1,6% sub nivelul de la finalulsesiunii precedente. În acel moment bursele vest-europene aveauscăderi de până la 3%.

În prima parte a şedinţei pe pieţele externe unii investitori aupus presiune la vânzarea acţiunilor din sectorul bancar şi cel alasigurărilor ca urmare a temerilor privind extinderea crizeidatoriilor suverane şi majorarea costu­rilor de finanţare şi înalte ţări din zona euro, printre care şi Italia.

Corec­ţiile s-au temperat uşor ulterior atât pe pieţele externe,cât şi pe bursa de la Bucureşti, după infor­maţia potrivit căreiaItalia a vândut titluri de stat pe un an în valoare de 6,75miliarde de euro, deşi la costuri mai mari.

"Precauţia este cuvântul rostit cel mai des de investitori înzilele acestea. Îmbunătăţirea ratingului acordat Ro­mâniei(anunţată la începutul săptă­mânii trecute - n. red.) a condus la ocreş­tere de moment a interesului faţă de acţiunile listate, darefectul a fost rapid pierdut în faţa valului de îngrijorări ceplanează asupra Greciei şi mai nou asupra Italiei", a declaratMihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB,ana­lizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădereîn medie cu 0,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energeticau dus indicele BET-NG cu 1,1% sub nivelul de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şial titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a pierdut 1,21%.

La finalul şedinţei, acţiunile emise doar de 14 companii dincele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii aleBVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

"Începerea ofertei publice la Petrom poate explica lipsavolumelor pe majoritatea acţiunilor listate, investitorii aşteptândsă ia o decizie cu privire la participarea la această ofertă înfuncţie de noutăţile apărute şi de condiţiile de piaţă. Oferta vacanaliza investitorii străini cu preponderenţă spre titlurileacestei companii, dar nu sunt excluse şi situaţii în care aceştiavor investi bani suplimentari în alte bluechipsuri (titluri lichide- n. red.) pentru o diversificare a portofoliului pe acţiuniromâneşti", a afirmat Chişu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40,1 mil. lei(9,5 mil. euro), sumă în scădere cu 39% faţă de şedinţapre­cedentă.

Totuşi, 62% din lichi­ditatea pieţei a fost asigurată detran­zacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în va­loarecumulată de 24,8 mil. lei. Din aceas­tă sumă 11 mil. lei aureprezentat va­loarea unui deal cu 0,15% din ti­tlurile Fondului.Tranzacţia specială a fost realizată la 0,52 lei, preţ cu 2,07% subnivelul de la închiderea de luni, iar pe piaţa principală cotaţia ascăzut cu 1,32%, la 0,524 lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile băncilor şi ale SIF-urilor, pe fondul turbulenţelor depe pieţele europene. Titlurile din sectorul financiar au fost celemai lovite de scăderile din ultimele zile la nivel european. Înacest context, este posibil ca şi acţiunile locale să se aliniezeevoluţiilor, deşi operaţional nu sunt expuse riscurilor.

  • Certificatele turbo pe indicele german DAX, care au fost ieriprintre cele mai tranzacţionate instrumente de pe Bursă.Volatilitatea ridicată de pe pieţele europene este propicespeculaţiilor.

  • Acţiunile Oltchim (OLT), care au intrat din nou într-o perioadăde corecţii, după ce săptămâna trecută au stabilit noi maximeistorice.

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care continuă să realizezecele mai mari rulaje de pe Bursă, dar pe fondul unei evoluţiilaterale a preţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO