Burse - Fonduri mutuale

Turbulenţele externe ţin în şah investitorii de pe bursă

Turbulenţele externe ţin în şah investitorii de pe...

Autor: Stefan Musgociu

03.09.2013, 19:50 326

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,62%, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost salvată din nou doar de câteva acţiuni.

„Turbulenţele de pe pieţele inter­naţionale con­tinuă să îi ţină în şah pe in­ves­ti­torii locali şi din această cauză asistăm la rulaje reduse. Cel mai probabil, investi­torii sunt neîncrezători într-o revenire pe creş­tere şi aşteaptă un sem­nal clar care să arate direcţia pieţelor. Din această cauză, ve­dem şedinţe de tran­zac­ţionare în care lichiditatea zilnică este sub media perioadei, ceea ce am­pli­fică disconfortul investitorilor activi. Neavând posibilitatea să îşi execute ordinele, ei trebuie să mişte mai mult preţurile într-o direcţie sau alta. Cred că situaţia actuală nu va mai per­sista mult, având în ve­dere ofertele de priva­ti­zare de la Nuclear­elec­trica şi Romgaz, care îi vor putea influenţa semni­ficativ investitorii. Totodată, este posibil ca aceste oferte să îndrepte interesul investitorilor şi spre alte acţiuni listate şi să anime piaţa în perioada toamnei“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,5 milioane lei (5,3 milioane euro), faţă de doar 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) în şedinţa de luni, când piaţa a consemnat cel mai redus rulaj din ultimele cinci luni. Peste două treimi din rulajul de marţi au fost asigurate de acţiunile Fondului Proprietatea (3,6 mi­lioane lei), BRD (2,2 milioane lei) şi două deal-uri cu 0,31% din titlurile Băncii Transilvania (aproape 10 mi­lioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, a încheiat şe­dinţa de marţi în scă­dere cu 0,83%, iar in­di­cele BET-FI, al acţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 1,28% sub ni­velul de luni. Acţiunile FP au coborât cu 1,09%, iar titlurile celor cinci SIF-uri au scăzut cu 0,45% - 2,39%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,09%, la 0,682 lei, iar titlurile BRD au coborât cu 0,58%, la 8,5 lei.

Deal-urile cu acţiunile Băncii Tran­sil­vania au fost realizate la un preţ cu 1,87% sub închiderea de luni, iar pe piaţa prin­cipală pre­ţul a co­borât cu 1,8%, la 1,421 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cu­mulat doar 143.000 de lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 2,8 milioane lei, faţă de doar 126.000 de lei în şedinţa precedentă. Lichiditatea a fost susţinut în principal de tranzacţii prin care au fost transferate titluri reprezentând 15% din acţiunile firmei Amplo Ploieşti (AMPL), pentru aproape 2 milioane lei. Titlurile Amplo au încheiat ziua la 4,15 lei, preţ cu 1,72% peste şedinţa precedentă.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%.

Bursa din SUA a deschis ieri cu o creştere de 0,9% pe indicele S&P 500, recuperând creşterile din şedinţa de ieri, când a fost închisă la tranzacţionare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO