Burse - Fonduri mutuale

Turcii de la Azomureş demarează cea mai mare investiţie de la privatizarea combinatului: 115 milioane de dolari în retehnologizare

Turcii de la Azomureş demarează cea mai mare investiţie de la privatizarea combinatului: 115 milioane de dolari în retehnologizare

Autor: Andrei Chirileasa

07.10.2010, 23:49 243

Conducerea producătorului de îngră­şă­minte chimice AzomureşTârgu-Mureş (AZO), controlat de mai mulţi investitori turci, aconvocat adunarea generală a acţionarilor în vederea aprobării unuiproiect de investiţii de 115 mil. dolari (82 mil. euro), aceastafiind cea mai mare investiţie de la privatizarea com­paniei, în1998.

Proiectul vizează modernizarea princi­palelor instalaţii deproducţie, în vederea creşterii capacităţii şi a reduceriiconsumului de materii prime, potrivit raportului publicat deconducerea Azomureş. Compania va acoperi din surse proprii circa 30mil. dolari, iar restul de 85 mil. dolari vor fi atraşi princredite bancare.
Anunţul vine în contextul în care în următoarea săptămânăMinisterul Economiei va decide dacă prelungeşte facilitateaacordată producătorilor de îngrăşăminte locali de a consuma doargaze naturale din producţia internă, mai ieftine.
Facilitatea, acordată în 2009 de ministrul economiei AdrieanVideanu, expiră la 31 octombrie, iar neprelungirea ei ar determinaîn mod automat o creştere a costurilor combinatelor chimice, gazelena­turale fiind principala materie primă utilizată la producţiaîngrăşămintelor.

Investeşte în reducerea costurilor deproducţie
Proiectele de investiţii anun­ţate de Azomureş vizeazămo­dernizarea celor două insta­laţii de amoniac şi a instalaţiei deuree, a cărei capacitate va fi crescută cu aproape 60%, de la 900de tone pe zi la 1.425 de tone pe zi. În plus, compania va construio insta­laţie de granulare pentru uree.
Investiţiile vizează şi redu­cerea consumului de materii prime,respectiv scăderea costu­rilor. Potrivit unui raport din februarieal companiei, retehno­lo­gizarea celor trei instalaţii va aduce oeconomie la consumul de gaz de circa 110 milioane de metri cubi pean, care în bani s-ar traduce într-o economie de peste 15 milioanede euro anual.
De asemenea, consumul de energie electrică utilizată în procesul deproducţie ar scădea cu circa 52.000 MWh pe an, iar consumul de aburde înaltă presiune ar scădea cu 423.000 de tone pe an.
Aceste investiţii ar permite companiei să realizeze economiisemnificative şi să-şi îmbunătăţească profitabilitatea, devenindmai puţin sensibilă la oscilaţiile preţurilor îngră­şămintelorchimice pe piaţa in­ter­naţională.
În ultimul an, preţul amo­niacului, care stă la baza tutu­rorîngrăşămintelor chimice pe bază de azot, a înregistrat o creşterede circa 50% faţă de perioada similară din 2009. În schimb, preţulureei a stagnat în jurul nivelului de 240 de dolari pe tonă.

Cu o investiţie de 2 mil. euro a renunţat la 160 deangajaţi
Azomureş a finalizat recent o investiţie de 2 milioane de euro înnoi linii de ambalare a produselor, ceea ce i-a permis să renunţela 160 de muncitori necalificaţi, care realizau anterior aceeaşimuncă.
"Este o linie modernă, totul este automatizat, livrarea încontinuare se va face în saci de polietilenă, mult mai rezistenţi,cu o grosime mult mai mare decât cei obişnuiţi, de până acum.Personalul a fost disponibilizat, din păcate, pentru că era mână delucru necalificată şi singurele sectoare unde mai aveam mână delucru necalificată şi ocupa un număr mare de persoane era aceastăzonă, de ambalare", a explicat Mihai Ogrean, direc­to­rul comercialal Azomureş, citat de Mediafax.

Azomureş vrea în continuare gaze ieftine
În ciuda investiţiilor anunţate, acţionarii Azomureş şi-ar puteaschimba planurile dacă statul îi va cere companiei să plătească unpreţ mai mare pentru gazele naturale utilizate în procesul deproducţie. Din semestrul doi al anului trecut, producătorii deîngrăşăminte au primit de la Ministerul Economiei facilitatea de afolosi doar gaze naturale din producţia internă, care sunt cu circa50% mai ieftine decât gazele din import, ceea ce le-a permis săcontinue să funcţioneze în ciuda prăbuşirii preţurilorîngrăşămintelor chimice pe piaţa internaţională.
"Deocamdată, ceea ce se poate spune este că până la 31 octombriebeneficiem de prevederile acestei legi, care ne permite să utilizămdoar gaz de provenienţă internă. Se intenţionează să seprelungească termenul de valabilitate, săptămâna viitoare există oîntâlnire la nivelul Ministerului Economiei şi cu domnul ministruavem o discuţie pe tema asta, încă nu putem să spunem cucertitudine dacă perioada de valabilitate va fi prelungită, lucrucare anul trecut s-a făcut şi a fost benefic, pentru că am reuşitsă nu oprim (producţia), ca atare exporturile judeţului au crescutcu 30 la sută - şi asta se datorează şi faptului că Azo­mu­reş n-amai fost oprit", a declarat Mihai Ogrean în cadrul unui târgdesfăşurat la Târgu-Mu­reş duminica trecută. Azomureş a realizat înprimul semestru afaceri de 541 mil. lei, în creştere cu 65% faţă deperioada similară a lui 2009 şi şi-a majorat profitul de patru ori,la 68,8 mil. lei.
Azomureş este controlată în proporţie de 57% de firma EurofertInvestments, deţinută de investitori turci, în timp ce AzomureşHolding deţine 19%, iar Fondul Proprietatea are 7,6%. Compania areo capitalizare de
60 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO