Burse - Fonduri mutuale

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, pierde o tranzacţie importantă cu obligaţiuni în China după remarcile lui Paul Donovan cu privire la pesta porcină

Paul Donovan a fost invitatul special al Galei ZF în toamna anului 2016

Paul Donovan a fost invitatul special al Galei ZF în toamna anului 2016

Autor: Alex Ciutacu

18.06.2019, 00:06 525
China Railway Construction Corp, una dintre cele mai mari companii chi­nezeşti de stat, a exclus gigantul bancar elveţian UBS Group dintr-o tranzacţie importantă cu obligaţiuni după ce economistul-şef al grupului a stârnit fu­ria pentru că a utilizat exprimarea „porc chinezesc“, încercând să explice că pesta porcină nu ar trebui să în­grijoreze investitorii care urmăresc pers­pectivele inflaţioniste, potrivit Bloomberg.

„Contează? Contează doar dacă eşti un porc chinezesc. Contează dacă mănânci carne de porc în China. Nu contează neapărat pentru restul lumii. China nu exportă multă mâncare. Singurul mod în care s-ar vedea o relevanţă globală ar fi dacă inflaţia din China ar influenţa alte politici“, a spus Paul Donovan în faţa investitorilor, încercând să explice că nu există o corelaţie între pesta porcină din China şi perspectivele de inflaţie la nivel global.

Decizia luată de China Railway Construction Corp reprezintă primul caz cunoscut în care o corporaţie ce caută să se împrumute se distanţează de UBS din cauza unor comentarii.

În timp ce comisioanele şi randamentele pierdute din tranzacţie ar putea avea doar un impact minor asupra rezultatelor financiare ale UBS, efectul ar putea da un semnal, încât una dintre cele mai mari companii de stat din lume se distanţează practic de cea mai mare bancă elveţiană, ceea ce ar putea afecta pe termen lung businessul de wealth-management şi cel de investiţii.

Miza este ridicată pentru UBS deoarece banca are o istorie îndelungată în China şi a reprezentat unul dintre pri­mele businessuri străine care au câştigat aprobarea de a fi acţionar majoritar într-un venture din China. Multe persoane bogate din China apelează la offshore-uri în Singapore sau Hong Kong, însă există în continuare o industrie locală de peste 20.000 miliarde dolari pe care se bat managerii de portofolii. Exprimarea lui Paul Donovan a fost criticată atât de două publicaţii aservite Partidului Comunist, cât şi de grupurile de comerţ care reprezintă brokerii din Chi­na. Mai mult, Haitong International Securities Group, care concurează cu UBS în China, a anunţat încă de săptă­mâna trecută că nu mai lucrează cu UBS.

Compania a decis să renunţe la UBS ca intermediar pentru emisiunea lor de obligaţiuni denominată la dolari, po­trivit unui purtător de cuvânt al com­pa­niei cu sediul în Beijing. În schimb, com­pa­nia chineză va merge mai departe cu Citigroup, HSBC şi ICBC Interntional.

Donovan şi-a cerut scuze săptămâna trecută pentru remarcă şi a declarat la Bloomberg TV că nu şi-a dat seama că face o remarcă insensibilă din punct de vedere cultural. UBS a decis să îl pună pe economistul de 47 de ani în concediu forţat şi analizează situaţia.

În calitate de speaker principal la Gala ZF 2016, economistul a oferit un interviu Ziarului Financiar în care a vorbit despre Europa de Est în era Trump, despre Brexit, despre euro şi despre criza refugiaţilor din Europa.

„Din acest punct de vedere (n.r: protecţionsmul lui Trump asupra Europei), statele est-europene au o oarecare independenţă. Iar într-o lume mai protecţionistă, poţi construi o poveste pozitivă pentru Europa de Est. Nu spun că acesta este scenariul, dar dacă vedem introduse mai multe bariere comerciale, atunci Europa de Est, ca zonă low-cost, ar putea să pară mai atractivă decât Asia. Astfel, ar putea intra mai multe investiţii aici. Dar aceasta ar fi o poveste pe termen lung şi complexă. Viitorul Europei de Est înseamnă exporturi către Europa de Vest şi către alte state est-europene, dar şi cerere internă. În cele din urmă, cererea internă este mai importantă decât exporturile pentru oricare stat est-european, inclusiv România. O mare parte din creştere vine, evident, de la îmbunătăţirea cheltuielilor de consum“, a spus Paul Donovan într-un interviu pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO