Burse - Fonduri mutuale

UCM Reşiţa, firma implicată în dosarul restituirilor ilegale de TVA, se pregăteşte să piardă ajutoarele acordate de stat

UCM Reşiţa, firma implicată în dosarul restituirilor ilegale de TVA, se pregăteşte să piardă ajutoarele acordate de stat

Autor: Adrian Ionut Cojocar

27.02.2012, 00:05 688

Producătorul de echipamente hidro şi motoare UCM Reşiţa (UCM), controlat de grupul elveţian Inet AG, care la sfârşitul anului trecut a intrat în insolvenţă, şi-a rectificat recent situa­ţiile financiare aferente anului 2010, astfel că pierderea iniţială de 88,2 mil. lei (21 mil. euro) a crescut la 376,6 mil. lei (89,5 mil. euro).

Rezultatul negativ raportat de companie în 2010 este de peste trei ori mai ridicat decât valoarea afacerilor din acelaşi an, care s-au cifrat la 28,8 mil. euro. Situaţiile financiare din exerciţiul anului 2010 au fost de curând aprobate de acţionarii societăţii.

Potrivit rapoartelor companiei, rectificarea în sus a pierderilor UCM Reşiţa pe anul 2010 a fost cauzată de mai multe provizioane constituite în principal pentru riscul ca statul să ceară înapoi mai multe datorii pe care le-a şters cu ocazia privatizării societăţii şi care cel mai probabil erau condiţionate de anumite termene din contractul de privatizare care nu au fost îndeplinite.

Statul a promis la privatizarea UCM Reşiţa ştergerea datoriilor istorice, iar în 2005 a anulat datorii şi penalizări de circa 168,2 mil. lei, permiţând companiei să raporteze profit în acel an.

UCM a mai constituit în 2010 un alt provizion suplimentar în valoare de 47,1 mil. lei pentru acoperirea riscului de plată aferent altor înlesniri la plată acordate de stat companiei în perioada 2004 - 2006 cu ocazia privatizării societăţii. În 2007 compania a mai beneficiat de scutirea de la plată a unor ma­jorări de întârziere în contul da­to­riilor către stat în valoare de 9,5 mil. lei.

Toate aceste avantaje acordate de stat companiei au fost provizionate de UCM Reşiţa în situaţiile financiare din 2010.

Măsura vine în contextul în care producătorul de motoare a fost implicat în 2010 într-un scandal al restituirilor ilegale de TVA, proces în urma căruia sunt cercetaţi penal de către DNA Adrian Chebuţiu, fostul preşedinte şi director general al societăţii din acea perioadă, cât şi Adrian Preda, fostul director general adjunct al UCM Reşiţa până în 2010.

În urma scandalului, cei doi şefi de la UCM şi-au depus demisiile din com­­pa­nie, iar un an mai târziu producătorul de motoare a intrat în insolvenţă din cauza pierderilor acumulate în ultimii ani.

UCM a înregistrat în bilanţul contabil din 2010 o tranzacţie prin care a vândut echipamente în valoare de 250 mil. euro unei firme controlate de sirianul Said Baaklini, pe baza căreia acesta ar fi cerut o restituire ilegală de TVA de 60 mil. euro. Tranzacţia nu a fost inclusă însă şi în contul de profit şi pierdere al com­pa­niei, afacerile din 2010 ridicându-se la nici 29 mil. euro.

Scandalul a devenit public odată cu arestarea sirianului Said Baaklini în Bulgaria la sfârşitul anului 2010, la solicitarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce a părăsit ţara deşi era cercetat în dosarul returnărilor ilegale de TVA.

Auditorul rapoartelor UCM Reşiţa pe anul 2010 spune că firma a cumpărat în acel an unele componente şi instruc­ţiuni tehnice de la firmele Beta Trading & Investment şi Mike Trading & In­vest­­ment, care au fost revândute îm­preună cu patru motoare fabricate de UCM firmei Libarom Agri pentru o sumă de peste 1,3 mld. lei (308 mil. euro). Auditorul consideră că este foarte posibil ca tranzacţiile să supra­eva­lueze atât activele, cât şi datoriile societăţii. În luna decembrie a anului trecut Tribunalul Bucureşti a admis cererea companiei de intrare în insolvenţă şi a fost numit administrator special firma V. F. Insolvenţa.

Anul trecut UCM a înregistrat pier­deri de 87,9 mil. lei (20,7 mil. euro) la o cifră de afaceri de 123,1 mil. lei (29 mil. euro). Pierderile mari raportate de com­pa­nie, care au ajuns anul trecut să repre­zinte aproape trei sferturi din afaceri, riscă să falimenteze UCM şi să lase pe drumuri cei aproape 2.300 de angajaţi ai societăţii.

Grupul elveţian Inet AG a preluat în 2003 pachetul majoritar de acţiuni al UCM, de 51% din capital, de la stat în con­sorţiu cu asociaţia salariaţilor din UCMR. Preţul plătit de consorţiu pen­tru pachetul majoritar de acţiuni a fost de 13,1 milioane de euro. Ulterior Inet şi-a majorat participaţia la 96,3% din acţiuni prin mai multe ma­jorări de ca­pital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO