Burse - Fonduri mutuale

Ultimele patru mari listări la Bursă, o mare dezamăgire pentru investitori. Digi, Sphera şi Purcari sunt sub preţul de tranzacţionare din prima zi, Medlife – singura pe plus

Finanţe personale

Ultimele patru mari listări la Bursă, o mare...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

25.04.2019, 00:08 1534

Acţiunile Digi Communications (DIGI), Sphera Group (SFG) şi Purcari (WINE) se tranzac­ţio­nează în scădere faţă de primul preţ de tranzacţionare, în timp ce MedLife (M), chiar dacă este singura acţiune al cărei preţ este în prezent pe plus, este cu mult sub aprecierea indicelui principal BET în acest interval de timp. De exemplu MedLife s-a apreciat cu 5,6% de la listarea din decembrie 2016, în timp ce indicele principal al bursei româneşti a urcat cu 19%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB.

„Companiile se listează când sunt pe val, când au o dinamică de creştere, când au atins un vârf al evoluţiei. După listare, este posibil ca acel vârf atins să se înrăutăţească, de unde poate surveni şi deprecierea acţiunilor“, spune Rareş Nilaş, consultant pe piaţa de capital.

Digi Communications (DIGI), care a sta­bi­lit cea mai mare listare a unei companii pri­vate la bursa de la Bucureşti, de aproape 950 mil. lei în luna mai din 2017, are minus 41% de atunci prin prisma preţului acţiunilor. Văzută de ana­lişti şi de investitori ca o companie care ar fi putut să vindece cea mai adâncă rană a bursei locale, respectiv lichiditatea scăzută, Digi încă nu s-a ridicat la aşteptări, cel mai probabil ca ur­ma­re a rezultatelor financiare în scădere şi a anchetei DNA cu privire la filiala RCS&RDS.

Pentru a îi îmbuna pe investitori, printre care şi fondurile Pilon II, Digi a livrat divi­den­de timp de doi ani la rând. Spre comparaţie in­di­cele BET-TR, care cuprinde şi evoluţia divi­dendelor livrate de companiile din prima ligă bursieră, s-a apreciat din mai 2017 încoace cu 16%, în timp ce indicele BET a scăzut cu 1,1%.

Rareş Nilaş consideră că dinamica negativă a preţului unei acţiuni care intră la tranzacţionare ţine de mai mulţi factori, printre care managementul companiilor, momentul listării, rezultatele financiare.

„Dacă ne uităm la o parte din aceste com­pa­nii private, rezultatele financiare raportate nu s-au îmbunătăţit semnificativ după listare, raportat la aşteptările pieţei cel puţin. Nu au performat spectaculos în urma intrării la tranzacţionare, de unde poate interveni o reticenţă privind investiţiile. Pe termen mediu probabil că există o evoluţie pozitivă, dar pe termen lung nu prezintă nicio garanţie. Apoi, mai sunt evenimentele din piaţă, cum s-a întâmplat în cazul Digi imediat după începerea tranzacţionării“, mai spune Rareş Nilaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO