• Leu / EUR4.9211
  • Leu / GBP5.7073
  • Leu / USD4.6615
Burse - Fonduri mutuale

Un acţionar al Evergrande se va delista de pe Bursa din Hong Kong, după ce compania a fost contaminată de problemele gigantului imobiliar

Un acţionar al Evergrande se va delista de pe Bursa din Hong Kong, după ce compania a fost contaminată de problemele gigantului imobiliar

Acţiunile Evergrande sunt pe minus cu aproximativ 80% de la începutul anului (Sursa foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

07.10.2021, 12:16 4896

Chinese Estates Holding, o firmă de investiţii listată pe bursa din Hong Kong, a anunţat o ofertă prin intermediul căreia intenţionează să devină companie privată, în contextul în care acţiunile s-au prăbuşit luna trecută ca urmare a expunerii la grupul de real estate Evergrande, potrivit Financial Times.

Compania, deţinută majoritar de familia miliardarului Joseph Lau (cu o avere netă de 6,7 miliarde de dolari), a declarat că acţionarii care exercită control asupra societăţii vor cumpăra celelalte 25 de procente din acţiunile pe care nu le deţin, la un preţ de 0,51 dolari/acţiune.

Joi, acţiunile Chinese Estates au obţinut un raliu de 31,7%.

Decizia de a deveni companie privată este o altă dovadă a riscurilor generate de criza de lichiditate a dezvoltatorului Evergrande, unde Chinese Estates era unul dintre principalii investitori înainte să îşi vândă masiv din poziţii în ultimele săptămâni.

Situaţia din interiorul Evergrande a trimis o undă de şoc de-a lungul pieţelor globale în luna septembrie, după ce compania a ratat plata unor dobânzi pentru obligaţiuni în valoare de aproape 84 de milioane de dolari. Administraţia preşedintelui Joe Biden a analizat miercuri problemele dezvoltatorului chinez, secretarul de stat Antony Blinken declarând că Republica Populară Chineză trebuie să „acţioneze responsabil” pentru a gestiona potenţialele consecinţe.

În piaţa din Hong Kong, eforturile realizate de Chinese Estates pentru a-şi limita expunerea au semnalat faptul că până şi cei mai apropiaţi suporteri ai preşedintelui Evergrande, Hui Ka Yan, şi-au pierdut încrederea în companie, unde datoriile depăşesc 300 de miliarde de dolari.

Hui obişnuia să joace cărţi cu un grup de magnaţi din Hong Kong, incluzându-l aici şi pe Lau, al cărei familii a investit în afacerile Evergrande, inclusiv în divizia de maşini electrice, care valora la un moment dat mai mult decât grupul american Ford.

Evergrande a pierdut anul acesta circa 80% din capitalizare, iar faptul că a ratat plata obligaţiunilor a alimentat estimările privind unul dintre cele mai ample procese de restructurare din istoria Chinei.

Acţiunile Evergrande se opresc din tranzacţionare: Gigantul chinez se pregăteşte să strângă cash printr-o vânzare parţială a diviziei de servicii imobiliare, în valoare de 5 miliarde de dolari

Directorii Chinese Estates au fost „precauţi şi îngrijoraţi în ceea ce priveşte cele mai recente evoluţii ale grupului Evergrande, inclusiv anumite dezvăluiri cu privire la lichiditate”, spune compania, referindu-se la un raport Evergrande de la sfârşitul lunii august, în care dezvoltator avertiza că riscă să demareze procedurile de default.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9211
Diferență: 0,0386
Ieri: 4.9192
Azi: 4.6615
Diferență: -0,5058
Ieri: 4.6852
Azi: 5.7073
Diferență: 0,1949
Ieri: 5.6962
Azi: 4.9963
Diferență: 0,4544
Ieri: 4.9737