SIF Moldova (SIF2) a anunţat luni pe bursă că a primit o cerere de intervenţie formulată de un acţionar referitoare la solicitarea SIF-ului de a înregistra hotărârile luate de acţionari pe 13 ianuarie în Adunare Generală Extraordinară la Oficiul Registrului Comerţului Bacău şi de publicare în Monitorul Oficial al României.
SIF-ul nu menţionează identitatea acţionarului. Un critic al consolidării valorii nominale a acţiunilor SIF2 a fost Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital care consideră că măsura de „consolidare“ a acţiunilor prin majorarea valorii nominale a acestora, ar fi echivalentă cu o expropriere, întrucât va avea ca efect lipsirea micilor acţionari de drepturile de proprietate.
Acţionarii SIF Moldova au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) de miercuri 13 ianuarie consolidarea valorii nominale a unei acţiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei, concomitent cu reducerea numărului total de acţiuni.
Prezenţa la AGEA a fost de 30,67% din acţionarii cu drept de vot, iar decizia a fost aprobată cu o majoritate de 99%.
Capitalul social de 103,8 milioane de lei este împărţit în prezent la 1,038 miliarde de acţiuni, iar după consolidare va fi împărţit la 41,5 milioane de titluri, pentru fiecare acţiune nouă urmând să fie consolidate 25 de titluri.
Acţionarii au aprobat procedura de consolidare a valorii nominale, cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru întregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire de aport la capitalul social. Restituirea aportului la capitalul social ar urma să se facă la valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.
SIF Moldova estimează la 59 de milioane de acţiuni pachetele care nu pot intra în consolidare, nefiind multiplu de 25.
Acestea reprezintă în total 5,6% din capitalul SIF şi sunt deţinute de acţionarii care deţin participaţii foarte mici, de 5 -10 acţiuni, dobândite în cele mai multe cazuri în urma procesului de privatizare în masă.